Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Finska zabranila prodaju Xiaomi telefona

Tri glavna mobilna operatera u toj zemlji Telia, DNA i Elisa obustavljaju prodaju telefona kineske kompanije kao odgovor na prisustvo brenda u Rusiji, nakon početka rata u Ukrajini prošle godine.

Xiaomi je ranije ove godine proglašen “međunarodnim sponzorom rata” od Nacionalne agencije za prevenciju korupcije u Ukrajini zbog njegovog aktivnog prisustva u Rusiji.

Nezadovoljstvo operacijama ove kompanije u Finskoj navelo je državni Telio da odustane od saradnje sa Xiaomijem i prestane da prodaje nove uređaje.

Ni prodavnice DNA više nemaju Xiaomi telefone u ponudi, a operater je potvrdio svoj stav prema brendu. Izvršni direktor Sami Aviko rekao je za Suomimobili da kompanija nije zadovoljna kako Xiaomi postupa sa situacijom u Rusiji i da ne planira da popuni zalihe kada se trenutni uređaji rasprodaju, prenosi Nova.rs.

Elisa je zauzela blaži pristup i suziće svoj asortiman Xiaomi uređaja, rekao je Oli-Peka Nokonen, direktor poslovanja sa potrošačkim uređajima u kompaniji.

Veliki lanac prodaje bijele tehnike Veikon Kone bio je prvi koji je tokom ljeta obustavio prodaju Xiaomi telefona, ali je kasnije poništio svoju odluku nakon što je konkurencija odbila da slijedi taj primjer. Međutim, kompanija svakako više ne planira da dodaje nove modele u svoje prodavnice.