Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Jeftiniji iPhonei – Apple u Evropi počeo prodavati polovne (obnovljene) iPhone 13 modele

Kompanija Apple ove će godine predstaviti iPhone 15 seriju. Ona će stići na jesen, a do tada Apple radi na starijim serijama. Tako je američka kompanija počela s prodajom polovnih (obnovljenih) modela iz iPhone 13 serije u Evropi.

Gigant iz Cupertina počeo je s prodajom polovnih (obnovljenih) iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max modela u Evropi. Tačnije, telefoni se trenutno prodaju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Španiji.

Govorimo, dakle, o tzv. “refurbished“ modelima. Radi se modelima koji su iz nekog razloga vraćeni Apple-u od strane kupaca, koji su dobili novi model. Razlozi mogu biti razni kvarovi itd. Tako refurbished modeli stižu sa novom baterijom, novom školjkom, originalnim Apple dijelovima (ako ih je bilo potrebno zamijeniti), originalnim OS-om ili novijom verzijom i posebnom kutijom sa svim dodacima i kablovima.

Ovo je prvi put da je Apple odlučio prodavati ovakve modele u Evropi. U Sjedinjenim Američkim Državama prodaja ovakvih uređaja uveliko je zastupljena, ali tamo još nije započela prodaja obnovljenih iPhone 13 modela, ali i to će se desiti uskoro.

Apple će u Evropi kupcima ovih modela ponuditi jednogodišnju garanciju, uz besplatnu dostavu i povrat.

Što se tiče cijena, u poređenju s kupovinom novih modela, govorimo u uštedama od 100 do 230 funti u Velikoj Britaniji, ovisno o modelu, odnosno o uštedi od 120 do 280 EUR u Njemačkoj, Italiji i Španiji.

Na prvu se možda ne čini da se radi o velikoj razlici u cijenama, ali treba uzeti u obzir da se praktično obnovljeni modeli ne razlikuju značajno u odnosu na nove modele.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox