Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Microsoft i AMD udružuju snage, sprema se nova velika stvar?

Microsoft planira suradnju sa AMDom na izradi AI čipova, navodi se u izvješću Bloomberga. Ovo partnerstvo bi navodno trebalo ponuditi alternativu Nvidiji koja trenutno dominira tržištem AI procesora. Microsoft će podržati AMD-ove napore u inženjerskim resursima.

Ovo partnerstvo dolazi u trenutku kada postoji potražnja za povećanjem procesorske snage umjetne inteligencije, posebno nakon uvođenja generativnih alata umjetne inteligencije kao što je ChatGPT. Microsoft izrađuje novi čip kodnog imena Athena, kako je objavio The Information prošlog mjeseca. Iako se pretpostavljalo da će Microsoft-AMD partnerstvo izgraditi Athenu, glasnogovornik Microsofta ipak je zanijekao uključenost AMD-a u ovaj konkretni projekt. Na kojem točno projektu ćemo vidjeti ovaj tandem u akciji još ostaje nepoznanica.

Nova suradnja je rođena iz potrebe za brzim povećanjem infrastrukture za generativne AI modele, koji zahtijevaju ogromne količine računalne snage. Da stvari stavimo u perspektivu, procesorska snaga potrebna za treniranje i pokretanje sustava umjetne inteligencije eksponencijalno je porasla posljednjih godina. Microsoftu i AMD-u treba oko 700.000 dolara dnevno samo za pokretanje popularne usluge ChatGPT koja je sada dio gotovo svakog novog projekta.

Prilično je uobičajeno da AI startupi potroše više od 80 posto kapitala koji prikupe samo na računalne troškove, budući da vrlo traženi Nvidia A100 i H100 GPU-ovi koje obično koriste koštaju između 10.000 i 40.000 USD po komadu. Zbog toga je Nvidijin godišnji prihod podatkovnog centra prošle godine dosegao 13 milijardi dolara. Za referencu, tvrtke specijalizirane za umjetnu inteligenciju kao što su SambaNova Systems, Cerebras i Graphcore zaradile su 5,1 milijardu dolara, 4 milijarde dolara odnosno 2,8 milijardi dolara u 2022. godini.

U partnerstvu s Microsoftom, AMD bi mogao imati pravu priliku zaraditi na ludilu za umjetnom inteligencijom.

IZVOR

Bajtbox