Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

NASA će 26. rujna pokušati promijeniti putanju asteroida

26. rujna rujna NASA-ina svemirska letjelica DART planirano će se sudariti s manjim od dva asteroida u dubokom svemiru. Naime, oko glavnog asteroida Didymos promjera 780 m kruži njegov satelit Dimorphos promjera 160 m, otprilike iste veličine kao Velika piramida u Gizi. NASA-in test preusmjeravanja asteroidaima za cilj pomaknuti orbitu Dimorphosa. To će u stvari biti eksperiment može li zemaljska letjelica promijeniti putanju asteroida. Eksperiment je dio obrambene tehnike Zemlje od mogućih asteroida koji bi prijetili našem planetu.

usporedba veličine rimskog Koleseuma i asteroida Dimorphos koji će biti prvo svemirsko tijelo čiju će putanju promijeniti čovjek, ilustracija ESA

ESA-ina svemirska letjelica Hera je u završnoj pripremi za let do Didymosa kako bi izbliza pregledala posljedice udara, prikupljajući ključne informacije kao što su veličina DART-ova kratera, masa Dimorfosa i njegov sastav i unutarnja struktura. Herini dodatni podaci pomoći će pretvoriti eksperiment DART otklona u dobro razumljivu, ponovljivu tehniku ​​koja bi jednog dana mogla biti potrebna za spašavanje Zemlje od udara asteroida.

Ključni element ESA-ine misije Hera za planetarnu obranu  napustio je objekte svog proizvođača OHB  u Bremenu što je veliki korak u pripremi za njegovu konačnu misiju do asteroidnog sustava Didymos.

Model leta propulzijskog modula misije isporučen je u Avio, jugoistočno od Rima, gdje će spremnici pogonskog goriva, potisnici i pripadajuće cijevi i ventili biti integrirani s njim. Potpuno opremljen Propulzijski modul je ono što će odvesti Heru na njeno 26-mjesečno putovanje kroz duboki svemir do glavnog asteroida Didymos i njegovog manjeg pratioca Dimorphosa.

U međuvremenu Herina druga polovica, Core Module, također poprima oblik u OHB-u u Bremenu. Osnovni modul nosit će sve znanstvene instrumente misije kao i ugrađeno računalo i druge podsustave. Svemirska letjelica bit će dovršena kada se ove dvije polovice konačno spoje, prije Herinog planiranog lansiranja u listopadu 2024. godine.

Kada Hera stigne do asteroida u prosincu 2026. godine, svemirska letjelica će izvršiti detaljnu istragu nakon pada, procjenjujući masu i sastav Dimorphosa i mjereći krater koji je ostavio DART-ov udar, pomažući potvrditi kinetički udar kao izvedivu planetarnu obrambenu metodu.

usporedna veličina asteroida Dimorphos i Didymos s najvećim građevinama na Zemlji

Centralna.ba