Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nestašica čipova pogađa i BMW, no problem će biti softverski riješen?

Nedostatak čipova već je doveo do otkazivanja i kašnjenja mnogih pametnih telefona. Međutim, kriza nije ograničena samo na mobilne uređaje, ona utječe na sve druge velike industrije i potrošačke elektroničke proizvode. Zapravo, mnogi proizvođači automobila su čak bili prisiljeni privremeno zatvoriti svoje tvornice na nekoliko tjedana zbog nedostatka čipova. 

Situacija je sada postala toliko loša da BMW isporučuje svoja vozila kupcima bez Android Auto i CarPlay funkcionalnosti i bez ugrađenog Wi-Fi-ja u odabranim zemljama.

Njemački proizvođač automobila bio je prisiljen promijeniti dobavljača čipova zbog problema s isporukom. Novi problem je u tome što čipovi novog dobavljača trenutno nisu certificirani za Android Auto i CarPlay, pa je tvrtka morala privremeno ukloniti tu značajku iz svojih vozila proizvedenih od početka 2022.

Kako bi izbjegao daljnja kašnjenja, BMW isporučuje ova vozila kupcima s nedostatkom spomenutih funkcionalnosti. Ovi automobili su navodno isporučeni kupcima u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. BMW nije eksplicitno potvrdio kojim vozilima nedostaju značajke, no čini se da su automobili s “6P1” u proizvodnom kodu oni koji se isporučuju bez Android Auto i CarPlaya.

Dobra vijest je ta da je proizvođač automobila za auto magazin „Automotive News Europe“ potvrdio da će pokrenuti ažuriranje softvera najkasnije do kraja lipnja kako bi se dostavile Android Auto, CarPlay i Wi-Fi funkcionalnosti na pogođena vozila. Iako Android Auto sigurno nije savršen, daleko je bolji od konkurencije.

U izvješću se dalje navodi da za razliku od BMW-a, Mercedes-Benz isporučuje svoja vozila bez određenih čipova. Mercedes-Benz će obavijestit pogođene kupce kada čipovi budu na zalihama kako bi ih mogli ugraditi u svoje automobile kod obližnjih ovlaštenih servisera.

Naravno, ovim problemom su pogođeni i ostali proizvođači, no svaki od njih se s problemom nosi na svoj način. Neki trajno uklanjaju određene funkcionalnosti, dok dugi kao BMW samo privremeno.

Bajtbox