Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nova Apple-ova inovacija! – Ovo su Apple Vision Pro naočale

Nakon što se godinama o njima pričalo, Apple je jučer konačno predstavio Vision Pro naočale. Radi se o prvom VR/AR uređaju iz američke kompanije, iz koje ovaj uređaj nazivaju “prostornim računarom”.

Vision Pro pokreće potpuno novi operativni sistem koji je nazvan visionOS. Sistem ekrana ovog uređaja sadrži 23 miliona piksela na dva mikro OLED ekrana, “svaki veličine poštanske marke”, navode iz Apple-a.

Tu su i prilagođena sočiva koja omogućavaju “nevjerovatnu oštrinu i jasnoću” za “nevjerovatna iskustva” sa širokim spektrom boja i visokim dinamičkim rasponom. Za osobe koje imaju problema sa vidom, tu su Zeiss optički umetci kako bi se osigurala vizuelna dostojnost i preciznost praćenja oka.

Vision Pro naočale pokreće prilagođena dual-core verzija Apple-ovog M2 čipa, uz pomoć potpuno novog R1 čipa koji obrađuje ulaz sa 12 kamera, 5 senzora i 6 mikrofona kako bi se osiguralo da se sadržaj uvijek pojavljuje pred Vašim očima. R1 prenosi nove slike na ekrane u roku od 12 ms, što je 8 puta brže od treptaja oka.

Naočale nude dva sata trajanja baterije. Vision Pro otključavaju se pomoću mrežnjače putem novog sistema zvanog Optic ID, koji je novi sistem autentifikacije.

VisionOS kontrolišete putem Vaših očiju, ruku i glasa – ne postoje nikakvi fizički kontroleri. Možete pretraživati aplikacije tako što ćete ih jednostavno pogledati, dodirnuti prstima ili izdati glasovnu naredbu.

EyeSight je opcija koja omogućava providnost uređaja kada vam priđe neka osoba dok koristite uređaj. Ona može vidjeti Vaše oči, kao i Vi tu osobu, a kada ste u okruženju i koristite uređaj, EyeSight daje vizuelne znakove drugima da ste zauzeti.

Uređaj omogućava primanje FaceTime poziva u prikazanim “pločicama” u prirodnoj veličini, a tu je i Spatial Audio, tako da svi zvuče kao da govore s mjesta na kojem se nalaze.

Korisnici koji nose Vision Pro tokom razgovara se prikazuju kao “Persona”, što je digitalni prikaz njih samih napravljen korištenjem Apple-ovih najnaprednijih tehnička mašinskog učenja, održavajući pokrete lica i ruku u realnom vremenu.

Podrška za Magic Keyboard i Magic Trackpad omogućava da postavite radni prostor prenoseći bežično mogućnost vašeg Mac-a u Vision Pro “stvarajući ogroman privatni i prenosivi 4K ekran sa nevjerovatno oštrim tekstom”.

Vision Pro može pretvoriti bilo koji prostor u “lično kino” sa impresivnim ekranom i naprednim audio sistemom. Također, možete igrati preko 1000 Apple Arcade igara uz impresivan zvuk.

Sa sklopkom Digital Crown možete kontrolisati “prisutnost” na uređaju. Vision Pro ima prvu Apple-ovu 3D kameru koja Vam omogućava da snimite, oživite i uronite u omiljene uspomene uz Spatial Audio. Možete pristupiti čitavoj galeriji na iCloud-u i gledati fotografije i videozapise u prirodnoj veličini, dok panorama fotografije snimljene iPhoneom idu i iza vas, stvarajući osjećaj kao da stojite upravo tamo gdje je fotografija snimljena.

Prilagođeni okvir od legure aluminijuma se savija oko lica.

Apple Vision Pro naočale bit će dostupne u SAD-u početkom sljedeće godine po cijeni od 3499 dolara, dok će kasnije 2024. godine stići i u druge zemlje.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox