Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nove zdravstvene opcije stižu na Appleov sat

Velike ambicije

Apple ima velike ambicije na tržištu zdravstvenih usluga, no proći će dosta vremena dok se njihovi planovi pretvore u stvarnost. Kako je riječ o iznimno osjetljivom tržištu, Tim Cook i drugi lideri u kompaniji ne žele žuriti kako ne bi napravili neki krivi korak jer bi takvo nešto moglo naštetiti percepciji i ugledu kompanije u javnosti, piše avaz.

Također, za sve tehnologije povezane sa zdravstvom i medicinom potrebno je prvo dobiti odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove, što je dugotrajan i težak postupak te je i to razlog zašto još nemamo neke opcije koje su možda spremne, ali ne i odobrene.

A ono što uskoro, možda već u sljedećoj generaciji Appleova sata možemo očekivati, jest senzor za mjerenje krvnog pritiska, otkrio je novi detaljan izvještaj Bloomberga. Ipak, ne treba očekivati tehnologiju koja će zamijeniti tlakomjer jer Appleove senzor ne bi trebao očitavati tačno stanje pritiska.

Naime, na temelju očitanja senzora Appleov sat bi trebao obavijestiti korisnike kada je pritisak povišen, kako bi oni mogli pravovremeno reagirati i tada sebi sami izmjeriti pritisak. Također, nova generacija sata trebala bi donijeti i opcije praćenja disanja i navika spavanja te će na temelju eventualnog prekida disanja tokom sna korisnike upozoriti na mogućnost apneje.
Visok pritisak i apneja

Prema ovim podacima, Appleov sat neće, barem ne još, postati alat koji će nam zamijeniti tradicionalne medicinske instrumente, no Apple Watch bi svoje vlasnike trebao upozoriti na potencijalne probleme s pritiskom i apnejom u snu kako bi što prije mogli potražiti pomoć i, ako je u pitanju ozbiljniji problem, krenuti s terapijom.

Čini se kako te opcije ipak neće biti besplatne, već će navodno biti dio novog pretplatničkog servisa fokusiranog na zdravlje, a ovisno o stanju, čak će preporučiti i plan vježbanja (naravno, kroz još jedan Appleov pretplatnički servis Fitness+), kao i plan prehrane.

Bloombergov članak o Appleovim planovima na ovom tržištu uključuje i detalje o nekim drugim opcijama koje je kompanija razvijala (ili još razvija), a još nisu predstavljene. Od nekih od njih su čak i odustali poput podrške Appleova sata za Androide. Razlog za to je što, kako smatraju u kompaniji, njihov sat utječe i na prodaju iPhonea, koji je i dalje glavni izvor prihoda Applea.
U prodaji početkom 2024.

Osim na Appleovom satu, otkrili na Bloombergu, zdravstvene i fitness opcije možemo očekivati i na njihovom nadolazećem VR uređaju Vision Pro. Više o tome moglo bi znati kada se taj uređaj pojavi u prodaji, što bi trebalo biti početkom sljedeće godine.