Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sony predstavio WH-1000XM5 bežične slušalice – Poboljšanja, ali i viša cijena u odnosu na prethodnu generaciju

Sony je proteklih dana predstavio nekoliko uređaja. Pored pametnih telefona, japanska kompanija predstavila je i nove bežične slušalice – Sony WH-1000XM5.

Sony WH-1000XM5 stiže kao nasljednik popularnih Sony WH-1000XM4 bežičnih slušalica. Novi model donosi neke promjene, ali i višu cijenu.

Tako Sony WH-1000XM5 ima novi dizajn s tanjom trakom za glavu. Nove čašice za uši mogu se rotirati u stranu, ali ne mogu se preklopiti prema unutrašnjosti kao što je to slučaj kod prethodnog modela. Shodno tome, ove slušalice dolaze s većom torbicom za nošenje.

Sony WH-1000XM5 cijena specifikacije

Nove slušalice stižu i s novim drajverima od 30 mm, koji su za 10 mm manji od onih koji se nalaze na modelu prethodne generacije. Sony tvrdi da su poboljšali visokofrekventni odziv uz prirodniji kvalitet zvuka. Slušalice podržavaju iste SBC, AAC i LDAC Bluetooth kodeke kao i prethodna generacija.

WH-1000XM5 ima novi sistem sa 8 mikrofona s dva QN1 audio procesora. Iz japanske kompanije navode da ove slušalice imaju bolje performanse poništavanja buke u odnosu na prethodne, posebno na srednjim i visokim frekvencijama.

Ostale karakteristike uključuju Bluetooth 5.2 podršku, podršku za Google Fast Pair i Windows Swift Pair, režim ambijentalne buke, kontrolu pokreta i podršku za Google Assistant/Alexa.

Iz Sony-a navode da će slušalice ponuditi 30 sati audio reprodukcije sa uključenim ANC-om, dok će taj broj iznositi 10 sati više sa isključenim ANC-om. Slušalice se pune preko USB-C konektora.

Sva ova poboljšanja su uticala i na višu cijenu slušalice u odnosu na WH-1000XM4, koje će i dalje biti u prodaji. Tako WH-1000XM5 slušalice koštaju 400 dolara, što je čak 50 dolara više u odnosu na prethodnu generaciju. Bit će dostupne u dvije boje – crnoj i srebrnoj.

Bajtbox