Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Zastrašujuće upozorenje znanstvenika: Vrlo brzo ćemo ostati bez jednog od najfascinantnijih područja na Zemlji

Znanstvenici su nedavno otkrili kako ćemo, ne smanjimo li drastično emisiju stakleničkih plinova, ostati bez jednog od najfascinantnijih područja na Zemlji, Sibirske tundre.

Čak i u nekim najboljim scenarijima, kako prenosi Live science, ostat ćemo bez dvije trećine ovog područja, na kojem raste trava, mahovina, nisko raslinje i razni lišajevi…

Kako se tundrin permafrost topi, oslobodit će goleme količine stakleničkih plinova u atmosferu i dodatno će ubrzati globalno zagrijavanje.

“Šokirali smo se kojom će se brzinom tundra pretvoriti u šumu”, rekao je ekolog Stefan Kruse, sa Wegenerova instituta za polarno i pomorsko istraživanje u Bremerhavenu u Njemačkoj.

Guitak tundre neće samo utjecati na bioraznolikost i ljudsku kulturu, već će ostaviti i tešje posljedice za zagrijavanje Arktika, pojasnio je Kurse za Live science.

Nestat će vrlo brzo, ako nešto ne poduzmemo

Još uvijek nije poznato koliko će brzo travnato i grmovito područje tundre biti pretvoreno u šumsko područje, ali na nekim područjima šuma rapidno napreduje prema sjeveru, dok je na drugim područjima statična ili se čak povlači.

Kruse i njegove kolege pokrenuli su novi model koji evaluira širenje šume po tundri i to na četiri tisuće kilometara prostora. Otkrili su da jednom kada šume krenu rasti prema sjeveru bit će ih gotovo nemoguće zaustaviti bez obzira na temperature.

U scenariju u kojem emisije ugljika potpuno prestaju do 2100. godine i porast globalne temperature ostane ispod dva stupnja Clezijeva, do 2500. godine preostat će nam samo 32.7 posto tundre. Odnosno, ostat će samo komad tundre u Chukotki na dalekom istoku i jedno područje na poluotoku Taymyr na krajnjem sjeveru.

To je, dakle, možda i najbolji scenarij, ali ako se nešto ne promijeni vrlo brzo, tundra će nestati puno prije. Primjerice, ako se emisija ne smanji do 2050. godine, i sreže na pola do 2100. godine, šume će prekriti sve osim 5.7 posto tundre i razorit će cijeli ekosistem.

Centralna.ba