Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

20 pitanja i odgovora na temu laserskog podmladjivanja vagine

20 pitanja i odgovora na temu laserskog podmladjivanja vagine
20 pitanja i odgovora na temu laserskog podmladjivanja vagine

 Šta je laserska rejuvinacija vagine?

To je postupak koji koristi lasersku tehnologiju za poboljšanje tonusa, elastičnosti i funkcije vaginalnog tkiva. Učvršćuje i zateže opuštene vaginalne zidove i sužava obim vagine.

 

Koje su glavne prednosti laserske rejuvinacije vagine?

Povećava tonus i elastičnost, smanjuje suvoću, sužava obim proširene vagine, poboljšava seksualno zadovoljstvo i može lečiti određene druge medicinske probleme. Može se kombinovano raditi sa uvećanjem G tačke (hijaluronom ili sopstvenim masnim tkivom).

 

Koje su indikacije za lasersku rejuvinaciju vagine?

Suvoća vagine, gubitak tonusa vag. zidova nakon porođaja, opušteniji zidovi vagine, preširoka vagina, cistokela sa blažim stepenom inkontinencije, bol tokom seksualnog odnosa, smanjeno zadovoljstvo u toku odnosa, manji stepen rektocele, loše sanirane epiziotomije ili rascepi posle porodjaja, itd.

 

Da li je laserska rejuvinacija vagine sigurna?

U rukama stručnih profesionalaca, postupak je obično veoma siguran. Međutim, svi postupci nose određene minimalne rizike. Ali su oni vezani za laser bezazleni i jako retki. Osecaj peckanja ili roze prebojena vaginalna sekrecija max. do 48h. nakon tretmana i to samo kod 5-7% žena.

 

O ovom svetski priznatom estetskom tretmanu, pričali smo sa dr M. Radovićem, lekarom sa  dugogodišnjim iskustvom u oblasti vaginalne laserske rejuvinacije u Srbiji!

 

Ko je kandidat za laserski vaginalni tretman?

Svaka žena  (od 20 – 70 god ) koja želi da poboljša uživanje prilikom seksualnog odnosa i/ili želi da se reši simptoma opuštenih vaginalnih zidova i stresne urinarne inkontinencije.

 

Da li laserska rejuvinacija vagine može pomoći kod postporođajnih neprijatnosti, osećaja vučenja i proširenog obima vagine?

Da absolutno, mnoge žene primete značajno poboljšanje nakon tretmana u vezi s postporođajnim promenama u širini vagine, osećajem vučenja, suvoće, kao  i previše opuštenih vaginalnih zidova.

 

Koliko je važna konsultacija sa obučenim ob/gyn specijalistom uroginekologom pre tretmana?

Konsultativni pregled je ključan kako bi se procenila vrsta problema zbog kojeg se izvodi laserski tretman, procenila prikladnost pacijenta za postupak,  i razgovaralo o očekivanjima i željama pacijenta, kao i o broju, vrsti i dužini potrebnih kura.

 

Da li je postupak pogodan za žene u menopauzi?

Da, lasersko podmladjivanje vagine može biti posebno korisna za žene koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

 

Da li postoji period apstinencije nakon tretmana?

Preporučuje se izbegavanje seksualnih aktivnosti i upotreba tampona prvih dva dana nakon tretmana.

 

Kako laserska rejuvinacija vagine utiče na libido?

Poboljšava fizičku udobnost tokom seksa, što može pozitivno uticati na libido. Ukoliko se kombinuje sa jos nekim metodama može značajno pojačati vaš libido.

 

Znači, šta sve mora znati moj ginekolog da bih bila sigurna u njegovu kompetentnost?

-sve vrste laserskih rejuvinacionih tretmana za više različitih ginekoloških problema (snaga u watima, frekvencu talasa u hercima u kom trajanju za svaku pojedinačnu kuru)

-kojom vrstom laserskog aparata: Ablativnim, CO2 ili Erbijumskim laserom

-Vaginalnu hirurgiju i to posebno:  prednju i zadnju vaginalnu plastiku, perineoplastiku, Mančesterovu operaciju, sakrospinalnu kolposuspenziju po Nickolsu.

-Estetsku vaginalnu hirurgiju (vaginoplastiku, labioplastiku, introitoplastiku, clitoral hood reduction surgery)

-Uroginekološku hirurgiju (ugradnja graft materjala tračica i mrežica)

-Sve ostale ne-hirurške (gore nabrojane konzervativne) metode poboljšanja estetike polne regije

Problem postoji što su ovakve vrste medicinskih profesionalaca u svetu veoma retke, a u svim našim prostorima bivše Jugoslavije se mogu pobrojati prstima jedne ruke!!

 

Koliko često se preporučuje ponoviti tretman radi održavanja rezultata?

To zavisi od pojedinca, ali neki pacijenti mogu povremeno na godišnjem nivou ponavljati tretmane radi održavanja rezultata.

 

Da li laserska rejuvinacija vagine može pomoći kod bolova u donjem delu leđa?

Indirektno, laserska rejuvinacija vagine može imati pozitivan uticaj na bolove u donjem delu leđa. Ojačavanje i poboljšanje tonusa mišića dna karlice može pružiti dodatnu podršku leđima. Ovaj efekat može ublažiti određene vrste bolova u donjem delu leđa, posebno one povezane s promenama u strukturi i podršci vaginalnog tkiva.

 

Da li laserska rejuvinacija vagine može pomoći kod bolova tokom menstruacije i PMS-a?

Iako laserska rejuvinacija vagine nije dizajnirana za lečenje bolova tokom menstruacije, poboljšanja u tonusu i elastičnosti vaginalnog tkiva mogu neki pacijenti doživeti smanjenje nekih simptoma PMS-a.

 

Da li je moguće doživeti nuspojave nakon laserske rejuvinacije vagine?

Iako su nuspojave obično minimalne, moguće su blage nelagodnosti, crvenilo ili oticanje. Važno je razgovarati s lekarom ako se pojave neobični simptomi.

 

Kako laserska rejuvinacija vagine može uticati na žene koje su imale carski rez?

Laserska rejuvinacija vagine može pomoći ženama koje su imale carski rez poboljšavajući tonus i elastičnost vaginalnog tkiva koje može biti pogođeno ovim hirurškim zahvatom.

 

Da li je postupak bolji za žene koje nisu nikada rađale?

Postupak može doneti koristi ženama bez obzira na to jesu li rađale ili ne. Svaka žena može imati jedinstvene potrebe i izazove koji se mogu rešiti laserskom rejuvinacijom vagine.

 

Koliko često se preporučuje pregled nakon laserske rejuvinacije vagine?

Redovni pregledi sa stručnjakom mogu biti korisni kako bi se pratili rezultati i osiguralo održavanje postignutih benefita. Učestalost pregleda zavisi od individualnih potreba pacijenta.

 

Da li je laserska rejuvinacija vagine pogodna za sve žene?

Postupak nije nužno pogodan za sve žene. Važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila prikladnost i individualne potrebe pacijenta.

 

Koji su dodatni faktori rizika za opuštanje vaginalnih zidova i pojavu spadova?

Dodatni  faktori rizika  su gojaznost, težak fizički rad, veći broj porođaja,  krupna deca na  rođenju,  rana menopauza kao i konstitucionalna slabost mišićno fascijalnog omotača.