Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Ginekološki polipi: Faktori rizika, simptomi i lečenje

Ginekološki polipi Faktori rizika, simptomi i lečenje
Ginekološki polipi Faktori rizika, simptomi i lečenje

               Polip predstavlja malu, dobroćudnu izraslinu porekla sluznice i vezivnog tkiva genitalnih organa koja se nalazi u kanalu grlića materice.  Veličina i oblik polipa može varirati, mogu biti okrugli ili izduženi, veličina se kreće od nekoliko milimetara a mogu da porastu do veličine oraha, najčešće mu je veličina između 1 i 2 centimetra.  Cervikalni polipi su po pravilu manji većinom su veličine zrna graška ili manji.  Endometrijalni polip koji nastaje kao posledica hiperplazije endometrijuma može dostići dužinu i od 5-6cm. Najčešće se javljaju kod žena u klimakterijumu i menopauzi, iako su takođe prisutni i kod mlađih žena.

Obzirom da polip viri iz kanala grlića materice a da je dobro prokrvljen , nekada se može nakon odnosa pojaviti krvarenje, što može izazvati strah od ozbiljnog oboljenja. Zbog čega se uvek po odstranjivanju obavezno šalje na histopatološku analizu!

Polipi na grliću materice se može smatrati mehaničkom preprekom pri prolasku spermatozoida i mogu predstavljati malu otežavajuću okolnost u zatrudnjivanju.

Uzrok nastanka je nepoznat. Polipi nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promena na krvnim sudovima, međutim veoma često polipi ne daju nikakve simptome.ali se uvek predlaže odstranjivanje opisanog izraštaja (polipektomija), uz kiretažu samo kanala grlića materice.

Polipi nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promena na krvnim sudovima, međutim veoma često polipi ne daju nikakve simptome.

Polipektomija kao intervencija ima dvostruku ulogu. Prva je dijagnostička –(analiza samog tkiva polipa), a druga je terapeutska zbog činjenice da se ceo polip sa okolnom sluznicom hirurški totalno odstranjuje iz tela pacijentkinje! Polip se, zajedno sa sluznicom cervikalnog kanala iz koje je nastao, upućuje na detaljniju histološku analizu. Često se na HP nalazu mogu naći i adenomiomi, fibroadenomi, polipozni adenokarcinom. Polipi su najčešće benigni, iako neki mogu biti kancerogeni ili se pretvoriti u rak (prekancerozni polip).

              Podela:

Po mestu nastanka razlikujemo vise vrste polipa.  Oni se na ženskim reproduktivnim organima mogu naći na vise tazličitih mesta:

 • Cervikalni polip – nalazi se na grliću materice
 • Endometrijalni polip – nalazi se u materičnoj šupljini
 • Polip vagine- nastaje na zidovima vagine
 • Redje polipi na malim stidnim usnama
 • Polipi uretre

Cervikalni polipi se prepoznavaju na redovnom ginekološkom pregledu, dok se endometrijalni polipi prepoznavaju ultrazvučnim pregledom materice.

Rezultati temeljite HP analize se u praksi čekaju izmedju 48h-72h. Radi se o kratkotrajnoj, bezbolnoj Intervenciji koja se radi u opštoj anesteziji i koja ni na koji način ne remeti vaš svakodnevni komfor i aktivnosti. Histopatološka potvrda da je polip benignog karaktera predstavlja najbitniju informaciju koju iščekuju i pacijent i ginekolog. U većini slučajeva će polip biti benignog karaktera, ali uvek postoji i šansa da bude maligni polip.

Faktori rizika:

Za stvaranje adenomatoznih polipa su odgovorni  brojni faktori rizika, a najznačajniji su:

-genetska predispozicija.

-masna hrana.

-alkohol.

-pušenje.

-fizička neaktivnost.

-gojaznost.

Polipi se uglavnom pojavljuju kod žena koje prolaze kroz menopauzu ili dok su u postmenopauzi, takođe polipi se mogu pojaviti I kod mlađih žena. Moguće je imati jedan ili više polipa na materici. Polipi se često pojavljuju u toku trudnoće i mogu nastati kao posledica povećanja nivoa hormona estrogena.  Neku pacijentkinje su jednostavno podložnije  pojavi polipa. Žene koje imaju decu, koje imaju više od 40 godina i nepravilne menstrualne cikluse su podložnije pojavi polipa. Posebno su podložne osobe sa policističnim jajnicima zbog postojanja jačih hormonskih poremećaja.

Takođe, pronađene su veze između pojave polipa i povećanog krvnog pritiska (hipertenzije), gojaznosti, upotrebe lekova za rak dojke (sa lekom Nolvadex i  Temoksifen), kao i kod osoba koje imaju porodičnu istoriju Linčovog i Kovdenovog sindroma.

Simptomi:

Simptomi da su polipi prisutni su sledeci:

 • pojačan sekret sa sukrvicom
 • česta krvarenja tokom odnosa
 • krvarenja pre ili posle menstruacije
 • obilne menstruacije
 • krvarenje posle menopauze.
 • neplodnost

Sami simptomi se možda neće ni pojaviti kod žene, već će se oni otkriti na redovnom ginekološkom pregledu kod vašeg ginekologa.  Cervikalni polipi su česti i bezopasni, ipak ako primetite navedene simptome, odmah pođite kod doktora jer se slični simptomi javljaju kod raka grlića materice. Na žalost, nastajanje polipa na ginekološkim organima  se ne može sprečiti.

Polipi se trebaju lečiti čim se primete, jer mogu da prave razne probleme u trudnoći. Mogu da izazovu krvarenje, spontane pobačaje i kao gori slučaj potpuni sterilitet. Potrebno je takodje i diferencijalno dijagnostički odvojiti polipe od pojave kondiloma izazvanih HPV infekcijom.

Znači ukratko rezimirano: simptomi na koje treba obratiti pažnju i koji ukazuju da vam je u što kraćem periodu potreban ginekološki, kolposkopski i ultrazvučni pregled su:

–Vaginalno krvarenje nakon menopauze

–Krvarenje između menstruacija

–Nepravilno menstrualno krvarenje.

Polipi uretre izazivaju češće urinarne infekcije, krvarenje iz mokraćne cevi ili probleme u smislu poremećaja mokrenja -inkontinencije urina.

Lečenje lekovima

Određeni hormonski lekovi na bazi progestina i agonista mogu smanjiti tegobe izazvane polipima. Ovakvi lekovi se koriste kako kratkoročno rešenje za smanjenje tegoba i simptomi se mogu opet javiti kada prestanete sa uzimanjem leka. Takodje se mogu koristiti hormonski aktivne spirale.

Hirurško lečenje:

Polipi se hirurški mogu skinuti na više različitih načina:

 1. Najčešći je eksplorativna kiretaža (kiretama ili uvrtanje peteljke peanom)
 2. Radiotalasima ili strujom
 3. Laserski
 4. Histeroskopski
 5. Bioptičkim klještima

Eksplorativna kiretaža je najčešća intervencija u ginekološkoj praksi.  A polipi se najčešće kiretažom  i skidaju, bilo da se nalaze u cervikalnom kanalau bilo na endometrijumu materice.

Histeroskopija

Histeroskopskim putem se polip uklanja pod direktnom vizualizacijom oka, optičkim instrumentom –kamerom i  pomoću jako malih instrumenata kojima se uklanja samo polip presecanjem peteljke.

Odstranjivanje polipa u materičnoj šupljini je najbolje uraditi histeroskopskom metodom – pod direktnom kontrolom oka (kamerom). Tada se radi ciljano i preciznije uklanjanje polipa bez povređivanja okolnog zdravog tkiva endometrijuma.

Histopatološka verifikacija

Svaki polip sa materjalom dobijenim kiretažom cervikalnong kanala ili materične šupljine ( ili histeroskopijom) obavezno se šalje na patohistološki pregled. Tako se postavlja definitivna dijagnoza polipa. Ukoliko je nalaz uredan, lečenje je završeno, a ako se PH pregledom otkriju premaligne ili maligne promene, neophodna je operacija.

 

Ukoliko pacijentkinja zatrudni dok je prisutan endometrijalni polip, najčešće se trudnoća završava bez ikakvih komplikacija. Ako dođe do ovakvog slučaja, samo je bitno da polip bude redovno praćen od strane vašeg ginekologa.

Takođe postoji još jedna vrsta polipa, to su decidualni polipi. To su polipi koji nastaju u trudnoći, oni takođe uglavnom ne izazivaju komplikacije u trudnoći  I u najvećem broju slučajeva dovoljno je samo da budu pod  konstantnim nadzorom  vašeg lekara. Decidualni polipi se ne odstranjuju hiruški zato što oni nestaju kada se trudnoća završi.

Moguće je da će se pacijentkinji javljati povremeni grčevi u vremenskom periodu do 6 nedelja posle intervencije. Takođe je vrlo važno da izbegavate seksualne odnose onoliko dugo koliko vam je lekar preporučio.

Polipi se mogu ponovo pojaviti, žene koje su imale ranije polip na grliću materice imaju veći rizik da im se on ponovo vrati. Prevencija od njegovog vraćanja postoji, vrlo je bitno imati redovne ginekološke preglede.  Sigurni seksualni odnosi i pravilna higijena će smanjiti rizik od daljih infekcija i budućih komplikacija.

Autori  texta: dr M Radović, dr K. Ivanovic

Dnevna bolnica- GAK Višegradska