Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Šta se sve može saznati preko analiza krvi

D dimer

Krv je crvena tečnost, koja teče celim našim telom, kroz vene i snabdeva ga hranljivim materijama. Ona odnosi sve štetne materije iz organizma i to putem organa koji su zaduženi za njihovo izlučivanje ili neutralisanje, kao što su bubrezi i jetra. Krv je veoma kompleksna i poseduje mehanizme koji prate sve promene u organizmu. Ti mehanizmi omogućavaju stalnu vezu između svih ćelija u našem organizmu. Iz tog razloga su analize krvi prvi korak u otkrivanju sveukupnog zdravlja neke osobe.

U organizmu odraslog čoveka u svakom momentu se nalazi 5 – 6 litara krvi. Ona se sastoji iz krvne plazme, belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica. Ona ima veoma važnu ulogu u svim procesima, kao što je regulisanje telesne temperature, prenos hranljivih materija, kiseonika, vitamina, enzima. Učestvuje u odbrani organizma od infekcija, ali i u održavanju neprestanog balansa među sastojcima krvi.

Krvna slika je osnova

Laboratorijski pregled treba započeti uzimanjem kompletne krvne slike, koja nam daje informacije o ćelijama krvi, njihovom broju, veličini, obliku ali i njihovoj funkciji. Krvna slika nam pokazuje broj leukocita, eritrocita i trombocita. Oni trebaju biti u propisanim granicama, a svako povećanje ili smanjenje ispod dozvoljene granice ukazuje na ozbiljne bolesti. Jedna od takvih bolesti je i leukemija. Ako je nizak nivo eritrocita, pacijentu se može dijagnostikovati anemija ili malokrvnost. Na osnovu krvne slike i njenih parametara može se proceniti funkcionalan kapacitet krvi, zatim utvrditi izloženost pojedinim otrovima, ali i utvrditi prisustvo neke virusne, bakterijske infekcije, kao i prisustvo parazita.

Opšti biohemijski pregled krvi uključuje određivanje koncentracije glukoze, odnosno šećera u krvi, masnoća, poput holesterola i  triglicerida, enzima jetre, gvožđa, uree, ali  i kreatina u krvi. Ovaj pregled daje odličan uvid u funkcionisanje jetre, pankreasa i bubrega. Uobičajeno je da se uz ovaj pregled traži sedimentacija, reumatski faktori i crp. Rezultati ovih analiza, pomažu da se dijagnostikuju reumatske ali i druge upalne bolesti. Analizom krvi mogu se utvrditi i vrednosti hormona, koji se nalaze u organizmu.

Pozitivan i negativan rezultat D – dimera

D  dimer je jedan od proteinskih delova koji nastaju kada se krvni ugrušak rastvara u organizmu. On može ukazivati na razne bolesti, ne samo na mogući tromb u venama ili arterijama. Za one koje interesuje D dimer cena u laboratorijama se kreće od 1800 – 2000 dinara. Njega obično nije moguće otkriti kada se nalazi u malim količinama, sem ako organizam stvara i razgrađuje krvne ugruške. U tim situacijama, njegove vrednosti se znatno povećavaju.

Normalan, odnosno negativan rezultat pokazuje da testirana osoba nema neko akutno stanje, odnosno bolest koja uzrokuje uvećano stvaranje i raspad ugrušaka. Zdravstveni radnici se slažu da je negativan rezultat koristan kada se testiranje radi za pacijente za koje se smatra da imaju mali ili umereni rizik od tromboze. Pozitivan rezultat može pokazati prisustvo visokog stvaranja i raspada tromba u telu, ali rezultat ne pokazuje uzrok i lokaciju tromba. Svakako da je D – dimer cena opravdana, jer se na vreme mogu otkriti akutna stanja. U skoro svim laboratorijama nalazi kompletne krvne slike i  D – dimera cena se kreće oko 3000 dinara.