Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Adnan Efendić za Raport: SDA je za dogovor, Osmorka je željela što prije do fotelja

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Efendić kaže za Raport da je moguće postići dogovor o konstituisanju rukovodstva FBiH.

Danas je još jedan sastanak, barem je planiran, Refika Lende, Igora Stojanovića i Lidije Bradare. Vjerujete li da je moguće postići dogovor o imenovanju predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH?

“Moguće je i vrlo jednostavno, ukoliko se usaglase o prijedlogu za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije. Međutim, ne možete napraviti dogovor da su dva zadovoljna, a jedan nezadovoljan.

Dakle, moraju svo troje biti zadovoljni, odnosno i podjednako zadovoljni i podjednako nezadovoljni”.

Insistira li SDA, odnosno Vaš predstavnik Lendo, na mjestu predsjednika Federacije?

“Vidite, jedna od opcija je mjesto predsjednika Federacije, to su sve mogućnosti. Nije isključivo propisano da to bude hrvatska strana. Želimo da otvorimo mogućnost da to može biti i Bošnjak i Hrvat i Srbin”.

Imate li uopće procjenu do kada bi ovaj proces formiranja Vlade FBiH trebao trajati. Koja je, po Vama, najgora mogućnost. Da li to da stanje u kojem će FBiH i dalje imati Vladu u tehničkom mandatu?

“Mi nismo za to da ostane stanje kakvo je trenutno, jer se ne bi implementirali izborni rezultati. SDA je insisitirala na implementaciji izbornih rezultata i 2018. godine. Na tome ćemo insistirati i 2023.

Dakle, mi svakako želimo da se implementiraju izborni rezultati, ali ne na štetu Bošnjaka i bilo koga drugog od partnera u vlasti. Kad kažem Bošnjaka, mislim na ova tri predstavnika koji su kandidati za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije”.

Postoji li mogućnost za dogovor SDA i Osmorke o formiranju vlasti u FBiH. Je li to realno?

“Realna je mogućnost sve ono što je propisano Ustavom Federacije. Da se dogovore oni koji su izborni pobjednici, da se vlast rasporedi proporcionalno izbornom rezultatu i da u vlasti mogu biti svi oni koji se usaglase oko programskih aktivnosti i koji poštuju Ustav i zakone ove države”.

Kako gledate na postupke Osmorke u formiranju vlasti?

“Zaista, meni postupci Osmorke nisu bili jasni. Onog trenutka kad su krenuli u implementaciju izbornih rezultata izbori još nisu bili završeni. Vjerovatno je to bio plan da se nekim spinovima i pritiscima dođe što prije do fotelja.

Zaista je to izgledalo neozbiljno i vidite sada. Bilo je najavljeno da će biti implementirani izborni rezultati prije Nove godine. Da će se formirati vlade, što je bilo nerealno.

Mi smo uvijek govorili da treba sjesti za pregovarački sto. Onog trenutka kada se implementiraju izborni rezultati, posredni i neposredni. Tek tada su se stekli uslovi. Treba sjesti i dogovoriti se. Vlast mogu činiti oni koji su dobili povjerenje građana Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Efendić.

Raport.ba