Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ambasada SAD o Dodikovom sastanku sa Putinom: Ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom

Nijedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja agresiju protiv Ukrajine, komentar je Ambasade SAD na najavu jačanja veza Rusije sa bh. entietom RS.

Ovo se navodi 12. maja u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit za komentar najave jačanja veza Rusije i RS.

“Ruski brutalni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine istakao je hitnu potrebu da sve zemlje Zapadnog Balkana provode demokratske i druge reforme neophodne za proces integracije u evroatlantske institucije”, navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit za komentar izjave portparola ruskog predsjednika.

Podsjetimo, portparol ruskog predsjednika Dimitri Peskov je u intervjuu televiziji iz Banjaluke, bliskoj Dodiku, prenio očekivanja Moskve da Srbija i RS neće “pokleknuti pred pritiscima Zapada” i pridružiti se sankcijama protiv Rusije.

Kada je u pitanju RS, Rusija, kazao je Peskov, “kreće od toga da će ti odnosi da se nastave razvijati, i da će samo jačati u svim oblastima”.

“Sjedinjene Države će i dalje biti uz građane Bosne i Hercegovine dok oni grade prosperitetniju i sigurniju budućnost u evroatlantskoj zajednici naroda”, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je pod američkim sankcijama, ovog mjeseca ide u Moskvu na susret s Vladimirom Putinom. Dodik je najavio da će otputovati u Rusiju 23. maja.

Raport.ba