Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ambasada SAD u Sarajevu: Pojedinci, a ne cijele etničke grupe, odgovorni su za ratne zločine i genocid

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i iznova donosi patnju preživjelima. Pojedinci, a ne cijele etničke grupe, odgovorni su za ratne zločine i genocid, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o zaključku koji će se naći u srijedu, 23. februara pred delegatima Doma naroda BiH o poništavanju zabrane negiranja genocida.

Iz Američke ambasade dodaju da bi Parlamentarna skupština BiH trebala usvojiti amandmane na Krivični zakon koji zadovoljavaju standarde neophodne za put BiH ka EU i daju doprinos pomirenju.

“Sigurnost i prosperitet svih u BiH zahtijevaju od njenih čelnika da rade zajedno kroz odgovarajuće institucije na izgradnji povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti”, ističe se u odgovoru za RSE.

Delegati u Domu naroda BiH, jednog od dva tijela Parlamentarne skupštine BiH, iz reda srpskog naroda – Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović (svi iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata) traže u zaključku od Vijeća ministara BiH da predloži način “određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima i njihovom tretiranju u javnosti”.

Oni dodaju kako treba imati u vidu da se “u BiH vodio građanski rat ili tragični sukob u regionu, kako je to definisano u Dejtonskom sporazumu”.

Delegati će se izjasniti o tome raspravljajući o izvještaju Kolegijuma Doma koji nije postigao saglasnost, između ostalog i o tom prijedlogu zaključka Kluba srpskog naroda.

Christian Schmidt je u decembru prošle godine pozvao Parlament BiH da usvoji zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Kazao je da bi u tom slučaju bio spreman povući zakon njegovog prethodnika.

“Prvo, Zakon se odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u cijelini. Ne postoji drugo tumačenje. Drugo, Zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava i njihove porodice zaslužuju bezuslovno poštovanje. Svaki novi zakon kojim će biti regulisano ovo pitanje također treba da uključuje ove koncepte”, rečeno je u pismu Schmidta.

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je u julu 2021. godine nametnuo izmjene Krivičnog zabrana BiH kojim se zabranjuje veličanje genocida i drugih ratnih zločina.

Zakon o negiranju genocida, do sada je više puta bio predložen u državnom parlamentu, ali nikada nije dobio potrebnu većinu, jer predstavnici iz RS negiraju presude međunarodnih sudova da se u Srebrenici dogodio genocid.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Do sada ni Vijeće ministara BiH nije predložio zakonsko rješenje koje bi tretiralo to pitanje.

Vijest Ambasada SAD u Sarajevu: Pojedinci, a ne cijele etničke grupe, odgovorni su za ratne zločine i genocid se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus