Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Azrine kolege s Medicinskog fakulteta pisale Vladi KS: Iznijeli svoje prijedloge izmjene Zakona

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu i BoHeMSA ponukani gubitkom voljene kolegice doktorice Azre Spahić i teškog stanja njihove kolegice dr. Alme Suljić, uputili su pismo Vladi Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, u noći 26. maja, pijan i bez vozačke dozvole Armin Berberović, usmrtio je mladu doktoricu Azru Spahić i tom pirlikom teže povrijedio dvije njene prijateljice.

“Apelujemo na nadležne institucije da preuzmu odgovornost i poduzmu sve moguće mjere kako bi studenti zapravo mogli biti studenti. Naša Azra je bila budućnost ove zemlje – njena pamet, dobrota i plemenitost su bili zvijezda vodilja svima nama. S Azrom su otišli i svi oni životi koje je mogla spasiti. Nemojte dopustiti da Azrin život bude uzaludan jer mi sigurno nećemo”, stoji u saopštenju.

Dodaju da su svjesni dometa njihovog formalnog obrazovanja te da prihvataju činjenicu da niu pravnici, ali su, kažu, ovom prilikom primorani da prihvatei tu ulogu.

“Naše studentsko djelovanje pretvara se u iščitavanje zakona i propisa jer smatramo da se promjene moraju desiti odmah. Svjesni činjenice da Azra i Alma nisu prve žrtve bahatih vozača, osjećamo se obaveznim da učinimo sve što je u našoj moći da se promjene što prije realiziraju. Naš aktivizam od 26. maja upravo kreće ka tom smjeru”, kazali su studenti Medicinskog fakulteta.

Njihovi prijedlozi su sljedeći:

više novčane kazne za prekoračenje dozvoljene brzine

zatvorske kazne za upravljanje motornim ovzilom pod dejstvom alkohola

zatvorske kazne za upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita

uvođenje trajnog oduzimanja vozačke dozvole

oduzimanje motornih vozila višestrukim prijestupnicima bez obzira na vlasništvo vozila.

Njihovo pismo u nastavku prensoimo u cijelosti:

Pismo

Pismo Udruženja studenata Medicinskog fakulteta i BoHeMSA

Raport.ba