Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović u Kozarcu osudio progon imama Mahića i ponudio svaku moguću pomoć

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja žrtvama regije Kozarca 1992.-1995. i posjetio Memorijalni kompleks Šehidsko mezarje Kamičani – Kozarac, javlja Anadolija.

Potom je razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu hafizom Amirom ef. Mahićem i bihaćkim muftijom hafizom Mehmedom ef. Kudićem.

Bećirović osudio pritiske

Tokom razgovora, Bećirović je osudio neopravdani progon ef. Mahića. Poručio je kako pritisci na vjerske službenike nanose štetu demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je zaštita prava imama ef. Mahića poruka solidarnosti sa cijelom povratničkom zajednicom u Kozarcu.

Bećirović je pozvao na stvaranje ambijenta međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga. Ponudio je pravnu i svaku drugu pomoć ef. Mahiću.

U slučaju da vlasti u bh. entitetu RS ne zaustave krivični progon imama Mahića, Bećirović je poručio da nije isključeno da se pomoć zatraži i od relevantnih međunarodnih organizacija.

Cilj je zaštita elementarnih vjerskih prava i sloboda. Naglasio je da je kršenje ovih prava i sloboda u srcu Evrope neprihvatljivo.

Mahić informisao Bećirovića o policijskom saslušanju

Amir ef. Mahić informisao je Bećirovića o policijskom saslušanju koje je uslijedilo nakon što je održao hutbu u džamiji u Kozarcu 27. januara. Rekao je kako je u narednoj hutbi iskazao izvinjenje onima koji se osjećaju uvrijeđenim.

Mahić je naglasio kako njegova namjera nije bila povrijediti bilo čija vjerska osjećanja.

Bećirović je apelovaona predstavnike vlasti u bh. entitetu RS da se fokusiraju na izgradnju ambijenta mira i tolerancije te da fokus stave na jačanje ekonomije. Time bi se spriječio dalji odlazak mladih iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. ​​​​​​​

Bećirović je istakao i da svi u Bosni i Hercegovini moraju uživati jednaka ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

To znači poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja.

Raport.ba