Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović ukida oficira za vezu s Hagom, Bakirovog čovjeka uhljebljuje kao savjetnika

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, pojačao je svoj kabinet još jednim dugogodišnjim SDA kadrom – Amirom Ahmićem.

Kako je objavljeno u službenom listu, faktički se ukida Ured oficira za vezu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, što je i svojevrsna neminovnost.

Oficir za vezu, već godinama, je Amir Ahmić, bivši obavještajac AID-a te prvi izbor Bakira Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ukida Ured oficira za vezu u Hagu, a dugogodišnjeg oficira Amira Ahmića (bivši AID-ovac jako blizak Bakiru Izetbegoviću) uhljebljuje na savjetničku poziciju u svoj kabinet. pic.twitter.com/U80Y6zgH7O— Raport.ba (@BaRaport) May 6, 2023

Ahmić je kroz decenije već blizak SDA, a posebno važi kao kadar odan lideru stranke koji ga je i postavio u Hag kao oficira za vezu.

Zanimljivo je da se Ahmiću pripisuje i određena uloga u propasti revizije presude protiv Srbije kojiu je (ne)svjesno upropastio upravo njeg šef – Bakir Izetbegović.

U odluci koja je objavljena u Službenom listu, navodi se sljedeće:

Odluka iz Službenog lista

Zatvara se Ured broj 1 oficira za vezu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, sa sjedištem u Haagu, Kraljevina Nizozemska, dana 31.07.2023. godine.

Oficir za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) iz reda bošnjačkog naroda, nakon naznačenog datuma, svoje poslove i zadatke obavlja u Bosni i Hercegovini, pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića (u daljem tekstu: Kabinet), kao savjetnik u Kabinetu.

Pored toga, svi koji su radili s Ahmićem dobit će neku vrstu angažaman.

“Radno-pravni status dokumentarista – arhivara, preostalog osoblja, raspoređenog u Uredu iz člana I. ove odluke nakon prestanka Ureda u Haagu, sa radom, uredit će se pojedinačnim aktima člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u skladu sa zakonom. Sva materijalno-finansijska i tehnička sredstva Ureda oficira za vezu s MKTJ iz člana 1., nakon zatvaranja Ureda u Haagu, preuzima Kabinet”, navodi se u odluci.

Odluka u Službenom listu o razrješenju Ahmića

Vrlo brzo nakon toga, Bećirović objavljuje i posebnu odluku kojom Ahmića razrješava pozicije oficira sa vezu i to od kraja jula.


Raport.ba