Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BH novinari: Policija mora hitno istražiti brutalan fizički napad na Mirzu Derviševića

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju policiju Brčko Distikta BiH da hitno istraži fizički napad na Mirzu Derviševića, novinara i vlasnika portala Times.ba, te utvrdi počinioce i poduzme zakonske mjere za njihovo kažnjavanje.

Napad se desio kasno sinoć u Brčkom, kojom prilikom je nepoznata osoba fizički nasrnula na Derviševića i nanijela mu teže ozljede u predjelu glave. Inače, Mirza Dervišević već duže vrijeme živi u Dubaiju (Katar), a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom.

Upravni odbor BH novinara osuđuje fizičko nasilje prema novinaru Derviševiću, te sa zabrinutošću skreće pažnju na učestalo nasilje prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/ce koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku”, ističu u saopćenju BH novinari.

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara naglašava da je svako nasilje neprihvatljiv način “obračuna” sa medijima i novinarima čiji se rad nekome “ne dopada”, podsjećajući kako svaki građanin ili organizacija trebaju koristiti legitima i zakonita sredstva iskazivanja nezadovoljstva određenim medijskim sadržajima i/ili uredničkim politikama.

Raport.ba