Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Biden unapređuje čovjeka koji je Osmicu stavio na crnu listu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je nominirao Jamesa O'Briena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju.

Do sada je O'Brien bio zadužen za sankcije. Svojevremeno je bio izaslanik za Balkan i smatra se vodećim autorom Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na čelu ureda za sankcije

James C. O'Brien trenutno služi kao voditelj Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u Ministarstvu vanjskih poslova SAD. Na toj je poziciji od 2022. godine.

Upravo je O'Brien bio na čelu ureda kada su SAD na crnu listu stavile bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu.

O'Brien je tada kazao da sankcije koje je SAD uveo “nisu dovoljne za promjenu stanja, jer je to na građanima koji trebaju reći da ne žele da im zemlju vode ovakvi ljudi”.

Prethodno je O'Brien služio u dvije američke administracije kao posebni predsjednički izaslanik.

Bivši službenik State Departmenta je dobitnik brojnih nagrada za rad od 1989. do 2001. godine.

Služio je kao viši savjetnik bivše državne sekretarke Madeleine Albright, te je bio glavni zamjenik direktora za planiranje politike i predsjednički izaslanik za Balkan.

Vodio je velik i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetske tranzicije Rusije i Ukrajine te inicijative za istraživanje i krivični progon osoba odgovornih za ratne zločine.

Predsjednički izaslanik

Kao prvi predsjednički izaslanik za pitanja talaca od 2015. do 2017. pomogao je u osnivanju ureda i radio je na sigurnom povratku stotinjak američkih državljana.

Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme.

O’Brien je diplomirao na Pravnom fakultetu Yale. Magistrirao je na Univerzitetu u Pittsburghu te ima B.A. diplomu s koledža Macalester u St. Paulu, Minnesota.

Član je Vijeća za vanjske odnose. Studirao je francuski i ruski jezik.

Raport.ba