Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BiH odbila potpisati važan akt Vijeća Evrope o registraciji ruskih ratnih zločina

Bosna i Hercegovina je među šest država Vijeća Evrope koje su odbile potpisati akt kojim se formira sistem za obračun štete Ukrajini uslijed ruske agresije.

Bosna i Hercegovina, Armenija, Azerbejdžan, Srbija, Mađarska i Turska nisu prihvatile staviti svoj potpis na sporazum o registraciji ruskih ratnih zločina koji je usvojen na samitu Vijeća Evrope u srijedu, 17. maja u Rejkjaviku.

Vijeće Evrope, odnosno šefovi država i vlada 46 država članica te organizacije odlučili su da uspostave sistem za obračun štete koju je Rusija nanijela Ukrajini. Vjeruje se da će se time osigurati reparacije toj državi uslijed ruskog razaranja.

“Registar će služiti kao evidencija dokaza i informacija o potraživanjima o šteti, gubitku ili povredi prouzrokovanoj od 24. februara 2022. svim pogođenim fizičkim i pravnim licima, kao i Državi Ukrajini”, stoji u sporazumu.

S druge strane, Evropska unija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države pristale su učestvovati u registru, saopćilo je Vijeće Evrope sa samita u Rejkjaviku.

Kompletan dokument deklaracije sa samita možete pronaći na OVOM LINKU.

Raport.ba