Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borrell: EU i zapadni Balkan zajedno rade na borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell rekao je danas u Bruxellesu na konferenciji EU-Zapadni Balkan o kontroli vatrenog oružja da je Evropskoj uniji (EU) potrebna mirna i stabilna regija kako bi države kandidatkinje dovela do punopravnog članstva u EU.

Borrell je na sastanku o Mapi puta za zapadni Balkan protiv nelegalne trgovine oružjem rekao da je kontrola vatrenog oružja u regiji izuzetno važna jer su posljedice, ako je nema, veoma teške, u što su svi uvjerili prije dvije sedmice kada su se u Srbiji dogodile dvije masovne pucnjave.

Visoki predstavnik EU izrazio je saučešće Srbiji zbog nedavnih tragičnih događaja te dodao da takvi događaji dodatno ukazuju na značaj borbe protiv trgovine oružjem i trgovaca oružjem.

“Naš rad učinit će Evropu sigurnom i to postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo”, rekao je Borrell na otvaranju Ministarske konferencije o Regionalnoj mapi puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja (SALW) na zapadnom Balkanu.

Borrell je rekao i da je kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula vlada Srbije uz podršku EU pokazala vrijednost i značaj saradnje u oblasti sigurnosti, prenosi Beta.

Borrell je istakao da je zajednički cilj povećanje europske sigurnosti i zaštita građana u članicama i budućim članicama EU.

Naveo je i da je EU u posljednjih 20 godina investirala više od 38 miliona eura u aktivnosti kontrole naoružanja u regiji.

Kada je o Mapi puta riječ, Borrell je rekao da je razmatranje na srednji rok pokazalo primjetan napredak među jurisdikcijama u harmonizaciji njihovih pravnih okvira s pravnim tekovinama EU.

Uočeno je i jačanja kapaciteta za otkrivanje i istragu vatrenog oružja, što vodi standardizaciji u regiji i unapređenju operativne suradnje na zapadnom Balkanu, rekao je Borrell.

Borrell je objavio i da je Vijeće EU usvojilo novu odluku (u novembru 2022.) o dodijelilo još četiri miliona eura u naredne tri godine. Najavio je i da će članice 2024. razmatrati dalju podršku.

Raport.ba