Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borrell: ‘Rusija bi mogla pokrenuti aktivnosti destabilizacije u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu‘

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla pokrenuti aktivnosti destabilizacije u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

Borrell je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara obrane država članica EU rekao da je njegova odluka donesena u petak o jačanju snaga misije Althea u BiH za 500 dodatnih vojnika “oprezan i razmjeran znak naše odlučnosti za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, koja se može suočiti s destabilizirajućim aktivnostima Rusije na zapadnom Balkanu”.

Također je upozorio da bi Moldavija i Gruzija sljedećih dana mogle biti pod povećanim ruskim pritiskom te najavio da će uskoro posjetiti Moldaviju.

Borrell je najavio još veću pomoć Ukrajini, koja pruža snažan otpor ruskoj agresiji.

Obavijestio je da je zatraženo od europskog satelitskog centra u Madridu da osigura obavještajne podatke o kretanju ruskih postrojbi u Ukrajini i da su države članice spremne povećati bilateralnu vojnu pomoć Ukrajini.

“Mobilizirali smo satelitski centar u Madridu da podrži Ukrajinu obavještajnim podacima”, izjavio je Borrell nakon sastanka ministara obrane država članica.

Borrell je također istaknuo spremnost država članica da povećaju svoju bilateralnu vojnu pomoć Ukrajini.

Najavio je još jače sankcije protiv bjeloruskog režima Aleksandra Lukašenka i svih onih koji surađuju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u agresiji na Ukrajinu.

Borrell je naglasio da Evropska unija treba što prije smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

Pozdravio je odluku Švicarske da se pridruži financijskim sankcijama protiv Rusije.

Raport.ba