Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Borrell u Vijeću sigurnosti govorio o BiH

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj se govorilo o misijama i saradnji Evropske unije i UN-a na rješavanju kriznih situacija, ali i očuvanju mira u svijetu. Borrell je veći dio svog govora, kako se i očekivalo, posvetio dešavanjima u Ukrajini i načinima na koje UN i EU sarađuju po ovom pitanju. Međutim, Borell je govorio i o BiH, ali se dotakao i situacije u regionu.

“Bosna i Hercegovina. Pozdravljam jednoglasno produženje izvršnog mandata EUFOR ALTHEA za još jednu godinu. Hvala na ovoj odluci jer ovo osigurava da ALTHEA može nastaviti da podržava vlasti u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane. I znam koliko ljudi u Bosni i Hercegovini cijene misiju EUFOR-a. Status kandidata za članstvo u EU dao je jasan signal da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji”, kazao je.

Potom je dodao:

“Oni su se prošle sedmice sastali sa političkim rukovodstvom. I razgovarali o potrebi sprovođenja neophodnih reformi kako bi se brže napredovalo na ovom putu, koji je najbolji način da se osigura mir, stabilnost, demokratija, sloboda i napredak za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Borrell.

Borell je govorio i o regionu. Kazao je kako je najavio iduće sedmice na kojima će se naći Aleksandar Vučić i Albin Kurti.

“Radim na dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao koordinator ovog dijaloga koji su odobrile Ujedinjene nacije o normalizaciji odnosa. Nalazimo se u ključnoj fazi i nadam se da ću u narednoj sedmici moći ponuditi pozitivne rezultate. EU je strankama predstavila prijedlog kojim bi se proces normalizacije stavio na čvrst kolosijek koji je okrenut budućnosti.

U ponedjeljak ću imati sastanak na visokom nivou sa dvojicom lidera Beograda i Prištine”, zaključio je Borrell.

Raport.ba