Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti: “Ovo je historijski datum koji ćemo vječno obilježavati”

U Bosni i Hercegovini se danas, 1. marta, obilježava Dan nezavisnosti.

Tog datuma 1992. godine je održan referendum za nezavisnost, na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Rezultati referenduma

Tako je 29. februara i 1. marta 1992. godine većina građana – 64 posto njih – izašlo na referendum, a 99 posto odabralo je izlazak iz Jugoslavije. Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine, prenosi Glas Amerike.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine.Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila, a BiH je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Povodom Dana nezavisnosti, čestitke građanima BiH uputili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se izjasnili da žive u nezavisnoj, suverenoj i dostojanstvenoj državi, u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

Danas, 30 godina nakon sticanja nezavisnosti, mi moramo da se i dalje hrabro borimo za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost. Različitosti u našoj domovini treba da budu ponos i najveće bogatstvo, a ne predmet za manipulaciju, mržnju i sukobe“, rekao je Komšić te dodao:

Pozitivne reforme

“Energiju trebamo usmjeriti na pozitivne reforme koje će svim narodima u BiH omogućiti zdravo i prosperitetno okruženje. Ovo je historijski datum, koji ćemo vječno obilježavati. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, svim građanima i građankama u Bosni i Hercegovini i u svijetu upućujem najiskrenije čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH, uz želje za trajan prosperitet naše domovine.“

Džaferović je u čestitci istakao da svi koji poštuju i priznaju Daytonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti države BiH.

“Prije tri decenije, građanke i građani Bosne i Hercegovine su se izjasnili za nezavisnu, cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih. Referendum o nezavisnosti od 29. februara i 1. marta 1992. godine, proveden je uz puno poštovanje pravnih normi i procedura, čime je osigurana njegova puna legalnost.

Odluka dvije trećine građana Bosne i Hercegovine da podrže ideju nezavisne i suverene države priznao je cijeli svijet. Status Bosne i Hercegovine kao nezavisne države u Ujedinjenim nacijama ostao je isti i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Svi koji poštuju i priznaju Daytonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti koja je plod 1. marta“, kazao je Džaferović te dalje naveo:

“Danas, tri decenije poslije, u trenucima ogromnih iskušenja, vrijednosti 1. marta su najbolji putokaz za državu Bosnu i Hercegovinu.

To su vrijednosti demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju zemlje, koje nemaju alternativu. Svim građankama i građanima od srca čestitam 1. mart. Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina”.

Redakcija Raporta čestita Dan nezavisnosti svim građanima BiH

Raport.ba