Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čamdžić za Raport: Rijetko se vidi ovakva SDA-ova grčevita borba za vlast. Malo je žalosno

Bakir Izetbegović danas je, nakon pokušaja sastanka sa liderima HDZ-a i SDP-a, otkrio kakvu je ponudu spremio za stranke Osmorke.

Jedna je koncentracijska vlada, a druga dvije liste pa ko ima većinu.

Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za Raport kaže da su ponude nejasne i da neme neki konkretan komentar na njih. Međutim, začuđen je grčevitom borbom SDA za opstanak u vlasti.

“Interesantno je da SDA ne odustaje i da po svaku cijenu, iako joj je jasno dato do znanja da niko s njom ne želi u vlast, koristi ama baš sve mahenizme kako bi ostali u Vladi i vrlo je rijetko vidjeti ovakvu želju i grčevitu borbu za opastanak u vlasti”, navodi on dodajući da su poruku dobili čak i danas kada im se nije niko odazvao na sastanak.

“Mislim da je jasna poruka, ali i sam poziv koji je Lendo sročio i uputio – znalo se da neće na takav sastanak doći ni Čović ni Nikšić. Ovo je još jedna predstava za javnost u kojoj se oni predstavljaju kao konstruktivni. Malo je žalosna ovakva vrsta ponašanja”, ističe Čamdžić.

On je komentirao i današnje izjave Izetbegovića i Lende po kojima nema ko predstavljati Bošnjake ako SDA nije u vlasti.

“To je taj ekskluzivitet da je SDA jednako Bošnjaci. Mi ostali Bošnjaci koji smo u drugim strankama im ne značimo ništa. Ja sam to osjetio na svojoj koži pa i preko uvreda premijera Novalića i kolege Zahiragića”, kaže Čamdžić.

I čini se da će situaciju na kraju raspetljati visoki predstavnik Christian Schmidt. No, pitanje je kako i ko će to prihvatiti.

“Niko nije rekao da ovo lagan posao, on ulazi u svoj finiš. Treba sačuvati živce. Ne znam kako će sve ovo završiti, niti mogu prejudicirati niti znati šta će Schmidt uraditi. U ovom trenutku ne mogu dati odgovor”, ističe Čamdžić.

S druge strane, NES i SBIH pozivaju na parlamentarne razgovore za izmjene Ustava. Sutra bi trebao biti sastanak stranaka Osmorke. Naša stranka će se odazvati.

“Mislim da hoćemo, mislim da će to uraditi predstavnik Kluba i možda predsjedavajuća Parlamenta.

Teško mi je reći kako će to završiti, ali sačakejmo sutra”, kaže Čamdžić.

I na kraju pitanje koje se sve češće postavlja: Hoće li se Osmorka zadržati?

“NES i SBiH su označeni kao oni koji igraju na dvije strane. Toga se plaše svi akteri. Mislim da su to ozbiljne stranke i da su otišle predaleko u ovom procesu, kandidirali su svoje ljude za ministre i bilo bi neozbiljno da sad naprave preokret. Sve je moguće, ali bilo bi neozbiljno zaista”, zaključuje Čamdžić u razgovoru za Raport.

Raport.ba