Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čampara o blokadama SDA: Nije mi jasno da može biti tolika panika i očaj zbog gubitka vlasti

Nakon izbora rukovodstva Federacije BiH očekivalo se da će izabrani između sebe dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH. Dakle, Lidija Bradara (HDZ), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) trebali su sjesti i dogovoriti ko će biti nominalni šef. Međutim, do toga nije došlo jer navodno Lendo nije znao da treba da dođe na sastanak. Time su i zvanično krenule već najavljivanje opstrukcije SDA. Aljoša Čampara u razgovoru za Raport kazao je kako ukoliko se nastave opstrukcije hitno treba da uslijedi reakcija visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Aljoša Čampara za Raport: Pojedinac sve blokira

“Vidjet ćemo kako će se sve odvijati. Jučer smo na Predstavničkom domu i Domu naroda završili ovu proceduru oko izbora rukovodstva FBiH. Sada je na njima da odrede između sebe predsjednika i potpredsjednika kako Ustav nalaže. Ukoliko ne postignu konsenzus to će onda uraditi Predstavnički dom i onda imaju rok od mjesec dana da se formira Vlada FBiH”, kazao je Čampara.

Dodao je kako možemo kazati da je krenula neka vrsta blokada od strane SDA.

“Pojedinci uslovljavaju da ukoliko ne bude njihove stranke u vlasti da nema Vlade FBiH. To je jedan pravni, politički i demokratski nonsens. Sačekat ćemo ovaj rok od mjesec da vidimo hoće li neko blokirati, odnosno neće dati svoj potpis na imenovanje Vlade BiH ukoliko nema neko njegov iz stranke. Onda će uslijediti reakcije visokog predstavnika i međunarodne zajednice. Jer se ne mogu na takav način blokirati stvari. Nemoguće je da neko ko je posredno izabran, jedan pojedinac blokira kompletan Parlament i parlamentarnu volju građana u Federaciji BiH”, kazao je Aljoša Čampara.

Na naše pitanje da li na scenu stupa očajna ucjena SDA i to sve kako bi opstali na vlasti, Čampara nam je kazao:

“Ukoliko se desi tako, možemo reći da je to očajno. I to je potpuno neprihvatljivo. Ne mogu da vjerujem da pojedini ljudi na ovo gledaju tako očajno. Kao da je smak svijeta ako neka stranka ne bude u vlasti. I ako ne bude participirala i ne bude imala dio vlasti u okviru FBiH. Ne mogu da vjerujem da oni to vide kao jedan politički zemljotres. Nije mi jasno da može biti tolika panika i očaj ako neko nije u vlasti. Oni se plaše od gubitka vlasti. Mislim da je dobro za svaku stranku radi njenog pročišćenja da periodično bude u vlasti, pa da onda bude u opoziciji. To je dobro za jačanje stranke”, istaknuo je.

Građani FBiH će ispaštati

Igor Stojanović i Lidija Bradar odmah su jučer uputili dopis Refiku Lendi o održavanju sastanka oko dogovora za rukovodstvo FBiH. Međutim, Lendo je potvrdio da ne može prisustvovati sastanku jer ima planirane aktivnosti.

“To je prvi u nizu od pokušaja blokada. Radi se o kupovanju vremena, da se što kasnije uspostavi kompletno rukovodstvo FBiH. Oni jednostavno očekuju da će se ova parlamentarna većina raspasti i da neko iskoči, da bi onda imali isti scenarij. Ostajanje ove Vlade BiH u tehničkom mandatu barem još godinu dana. Pa se onda nadaju da će se nešto drugo dešavati. Mislim da će samo građani FBiH ispaštati radi svega toga”, kazao je.

Nakon jučerašnje sjednice odmah je uslijedila reakcija OHR-a. Naveli su da nakon glasanja mora uslijediti brzo formiranje vlade. Time bi se svi u BiH mogli fokusirati na provedbu reformi.

“Schmidt mora reagirati jer mu je to nadležnost. On je donio amandmane tokom izborne noći za ovu situaciju. Međunarodna zajednica je pozvana da riješi ovu situaciju. Ovdje se radi o sljedećem, onaj koji ima parlamentarnu većinu treba da formira vlast. Nema tu puno izmišljanja tople vode”, zaključio je Čampara.

Raport.ba