Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čović dostavio NSRS-a zaključke koje je Dom naroda PSBiH usvojio bez glasova Bošnjaka

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović (HDZ) dostavio je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske zaključak Doma naroda kojim se podržava inicijativa te skupštine za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ovaj zaključak usvojio je na 20. sjednici održanoj 23. februara, na prijedlog poslanika iz Kluba srpskog naroda: Nikole Špirića, Sredoja Novića, Lazara Prodanovića i Dušanke Majkić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Međutim, protiv ovog zaključka glasali su delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH koji su preglasani u drugom krugu glasanja, a dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da je dijalog dobrodošao, ali je vrlo jasno ko može voditi dijalog o onome što su nadležnosti i pitanja države.

– Entitet Republika Srpska, entitetska skupština i poslanici su proizveli ovu krizu pa neka je i rješavaju. Ne znam zašto to pokušavaju spustiti na nivo entiteta jer smo mi to već odbili. Neće se govoriti o BiH na nivou entiteta nego na nivou državnih institucija i predstavnika – poručio je Izetbegović nakon sjednice Doma naroda PSBiH.

Vijest Čović dostavio NSRS-a zaključke koje je Dom naroda PSBiH usvojio bez glasova Bošnjaka se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus