Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čović ponovo optimističan: Moglo bi se desiti da čak u ovoj sedmici dogovorimo Izborni zakon

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH izjavio je u ponedjeljak u Ljubuškom kako bi se moglo dogoditi da čak u ovoj sedmici budu završeni pregovori oko izborne reforme u zemlji.

“Vrata su kao i dosad potpuno otvorena. Moramo se razumjeti, dostignutu razinu unaprijediti, a moglo bi se dogoditi da čak u ovoj sedmici budu i okončani ti razgovori”, kazao je prvi čovjek HNS-a u izjavi za medije.

Naveo je i kako očekuje ohrabrenje međunarodne zajednice za nastavak pregovora.

“Ako to bude kako ja očekujem, onda mi ulazimo u potpuno nove faze razgovora. Dimenziju koja više neće spominjati ovu napetost u političkom smislu, nego dati jednu novu vrijednost”, ocijenio je Čović.

Dodao je da mu se optimizam polako vraća jer bez njega, kako kaže, nema sreće.

Čović je govorio i o zaključcima HNS-a, kazavši kako komentara na njih ima jako puno, no smatra da su oni u potpunosti okrenuti prema BiH.

“Mislim da moramo biti zadovoljni s onim što smo uradili i zajedništvom koje je proisteklo iz tog duha održanog sabora, kao i kvalitetom zaključaka koji su do kraja okrenuti našoj domovini BiH, našem narodu…”, naglasio je.

Napomenuo je kako su oni odaslati na svaku bitnu međunarodnu adresu koja je imala interesa prema onom što HNS radi u posljednjih nekoliko godina u BiH.

“Većina reakcija koje sam ja čuo i od osoba s kojim sam razgovarao bila je krajnje pozitivna prema zaključcima koje smo dali”, kazao je Čović.

On nije želio komentirati izjave bošnjačkih političkih predstavnika o spomenutim zaključcima, kazavši samo kratko kako svako ima pravo na svoje mišljenje.

“Kad svi sagledaju ono što smo stvarno napisali i poruku koju smo poslali, ja sam siguran da će svi oni na kraju jednoglasno podržati zaključke, kao što smo to uradili i mi u HNS-u”, zaključio je Čović.

Raport.ba