Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čović tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da do jučerašnjeg sastanka o reformi Izbornog zakona BiH nije došlo jer su ranije obaviješteni da se istog dana održava već zakazana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

”Dobili smo objašnjenje još preko vikenda da će najvjerovatnije biti neka sjednica Skupštine KS. To smo prihvatili kao normalno, ja sam uvjeren da je to pravi razlog i u narednih par dana trebamo opet sjesti i razgovarati, jer smo došli vrlo blizu, ali za razgovor treba dvoje. Mi smo otvorili vrata za razgovor i našim zaključcima na vanrednom Saboru, a i kroz našu svakodnevnu komunikaciju. Očekujem ovih dana da se kolege jave, da sjednemo i nastavimo razgovarati”, rekao je Čović.

Ako do toga ne dođe, Čović tvrdi kako će onda postojati problem.

”Imat ćemo sigurno složenije političke prilike nego što ih imamo danas u BiH. Jačanje nepovjerenja, prije svega u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, što treba što prije na neki način zaustaviti, jer mislim da smo otišli predaleko i da su odnosi na samom dnu. Radit ćemo sve, ali ne kao našu slabost. Znamo što hoćemo kroz te razgovore, to smo telefonski dogovorili, ali za to je treba dvoje”, kazao je Čović.

Tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno, te kako njihovi zaključci nisu dvosmisleni.

”Jedan od tih zaključaka, sedmi, je ukazivao da idemo možda ka institucionalno-teritorijalnog reorganizaciji BiH, ali sukladno Ustavu”, naglasio je Čović.

Kaže kako je Ustav jasno definirao odnose entiteta i vjeruje kako ima prostora za ono što su oni naglasili, a da se pritom poštuje Ustav BiH. O tome s Dodikom kaže nije razgovarao. Kaže razgovara i s Briselom i očekuje kako bi se uskoro mogli dogoditi razgovori u Sarajevu ili nekoj drugoj destinaciji.

”Evropa je s razlogom zabrinuta za BiH. Možda će sad dešavanja iz Ukrajine malo pokriti ovu našu krizu, ali ne treba ih povezivati. Moramo graditi normalan život zbog čitavog ambijenta, jer smo kroz povijest bili izvor mnogih žarišta. Europa mora s pažnjom pratiti dešavanja ovdje i jačati komunikaciju da riješimo pitanje izbornog zakona, ograničenih izmjena ustava”, rekao je Čović.

Bez promjena izbornog zakona, Čović smatra da nema uslova za raspisati izbore.

Vijest Čović tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus