Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Crveni križ FBiH poslao humanitarnu pomoć vrijednu pola miliona KM u Tursku

Kamionima Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH) otpremljena je danas u Tursku prioritetna roba za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.

Donacija sadrži šatore, rasklopive krevete i stolice, agregate, grijalice, vreće za spavanje i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca.

Riječ je o prvom dijelu humanitarne pomoći u vrijednosti od oko 500.000 KM, a već za sljedeću sedmicu planirana je isporuka drugog dijela opreme.

– Pored isporuke ove opreme tim CKFBiH susrest će se sa našim kolegama, profesionalcima i volonterima Crvenog polumjeseca Turske u Gaziantepu, koji svakodnevno rade na ublažavanju posljedica ovog razornog zemljotresa – istakao je generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić.

Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati dvije KM za stanovništvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 340.000 KM.

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom periodu kako bi pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.

Pored toga, za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj Crveni križ FBiH uspostavio je telefonsku liniju putem koje se online može zakazati termin za razgovor sa nekim od naših psihologa/psihoterapeuta.

Pozivi su povjerljivi i organizirani u skladu rasporedom onih kojima je podrška potrebna.

Također, specijalizirani timovi CKFBiH kao i dio federalne Službe zaštite i spašavanja spremni su pružiti podršku kao ispomoć timovima Crvenog polumjeseca Turske, ukoliko se za to ukaže potreba, saopćeno je iz CKFBiH.

Vijest Crveni križ FBiH poslao humanitarnu pomoć vrijednu pola miliona KM u Tursku se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus