Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Cvitanović: Zajednička izjava je velika pobjeda Izetbegovića i Dodika. Sad ulazimo u ozbiljnu krizu

“Bosna i Hercegovina ulazi u vrlo ozbiljnu političku krizu i procjenjujem da ulazimo u neki oblik blokada na nivou države”, izjavio je za BHRT Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” komentirao Zajedničku izjavu o državnoj imovini, koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH), a u kojoj je, između ostalog, istaknuto kako su potpisnici čvrsto opredijeljeni za jačanje nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i kontinuiteta BiH.

“Smatram da je ovo još jedna pobjeda Bakira Izetbegovića, s jedne strane i Milorada Dodika, s druge strane. Epilog je dodatno dijeljenje i usložavanje odnosa, a ne vidimo evropsku perpektivu”, istakao je Cvitanović.

Prema njegovim riječima, ni meta ni cilj nije državna imovina, već samo dodatno usložnjavanje odnosa i dodatne podjele i svađe.

“Cilj je neispunjavanje preuzetih obaveza koji smo dobili kroz status kandidata za Europsku uniju, koji nismo zaslužili. Dodik je izvojevao još jednu političku pobjedu. Probosanske stranke su nakon odluke Schmidta o državnom zemljištu, išle u dizanje tenzija u BiH, sa meni potpuno nepoznatim ciljem”, rekao je Cvitanović.

Naglasio je kako vjeruje da će BiH u nadolazećem razdoblju čekati blokade, te da navedena Zajednička izjava nikome ništa dobro ne može donijeti.

“Ta izjava im ne može ništa donijeti, već može neke procese zaustaviti. Ja smatram da se pitanje državnog zemljišta treba urediti državnim zakonom, da napokon stavimo tu zemlju u funkciju koja će biti u potpunosti na raspolaganju i entitetima i županijama i općinama… Smatram da je politička neodgovornost na vrlo visokom nivou, izražena sa obje strane”, poručio je Cvitanović.

Kako je rekao, kroz dizanje tenzija ne može se doći do rješenja.

“To definitivno nije ono što nam treba, svima u BiH. Ja ne očekujem da će biti apsolutne blokade, ali hoće neki vid blokade. Bojim se da ćemo učiniti nekoliko koraka unazad. Vrlo neizvjesno razdoblje je pred nama”, naveo je Cvitanović.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika o tome da nagovara Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH.

“Jednostrano napuštanje institucija bi u suštini pokazalo da ne postoji BiH, da sistem u potpunosti ne funkcionira… Ali do toga neće doći. Nama je potpuno neprihvatljiva teza o napuštanju institucija BiH”, poručio je.

Raport.ba