Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Denis Bećirović primio Osmana Osmanovića, koji je tri godine bio zatočen u Beogradu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je primio bivšeg pripadnika Armije Republike BiH Osmana Osmanovića iz Brčkog.

Osmanović se nakon tri godine i pet mjeseci zatočeništva u Beogradu vratio u BiH. Osmanović je iskreno zahvalio članu Predsjedništva BiH Bećiroviću i njegovim najbližim saradnicima na cjelokupnoj pomoći njemu i njegovoj porodici.

Bećirović je istakao da, iako pravosudne institucije Bosne i Hercegovine a ni Haški sud, nisu imali nikakve naznake da je potrebno pokrenuti procesuiranje Osmanovića, srbijanske vlasti su ga u novembru 2019. godine uhapsile prilikom pokušaja prelaska granice sa Srbijom, te pritvorile i neopravdano procesuirale, bez obzira na navedene pravne činjenice.

“Istina i pravda moraja pobijediti. Vrijeme je za nove odnose u regiji, koji će se bazirati na ravnopravnosti i međudržavnom uvažavanju.

Posebno je važno da prestane neovlašteno miješanje bilo koje države u pitanja za koja je nadležna sudska vlast Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi FENA.

Raport.ba