Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

DF zloupotrebljava žrtve tuzlanske Kapije zarad političkog populizma

Državni zastupnici DF-a čini se krenuli su u zloupotrebu žrtava zločina na tuzlanskoj Kapiji zarad političkog populizma i obračuna.

Naime, nakon što je Vijeće ministara BiH kasno sinoć donijelo odluku o danu žalosti u BiH zbog ubistava djece u beogradskoj školi, DF se sjetio da zatraži proglašenje dana žalosti na dan zločina u Tuzli.

Vijeće ministara BiH našlo se pod opravdanim kritikama jer su za danas proglasili dan žalosti u cijeloj BiH zbog tragedije u Srbiji i to dva dana nakon masakra, jer Vučić nije htio remetiti utakmicu Partizana i Reala.

I DF je prepoznao priliku za populizam i za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Tako su danas Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš uputili inicijativu po kojoj Predstavnički dom Parlamenta BiH treba da zaduži Vijeće ministara BiH da kao dan žalosti proglasi 25. maj. Na tuzlanskog Kapiji je 2. maja ubijeno 71, a ranjeno više od 200 uglavnom mladih ljudi različite etničke pripadnosti.

‼️ Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine uputio je danas u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim nadležnostima, donese odluku o proglašavanju Dana žalosti u… pic.twitter.com/V6KBITnItM— Demokratska fronta (@DF_BiH) May 5, 2023

Zločin je počinila VRS pod komandom Novaka Đukića koji se krije u Srbiji.

Naravno, DF je svjestan da takva inicijativa neće dobiti podršku jer će protiv biti zastupnici i ministri iz RS. No, i nije poenta u tome da se taj dan proglasi dan žalosti. Poenta je upravo u tome da to propadne kako bi DF zajedno sa SDA mogao orgijati kako je nova vlast proglasila dan žalosti zbog tragedije u Srbiji, a ne želi zbog zločina koji se desio u Tuzli.

DF-u, a ni SDA-u, nije dakle poenta u odavanju počasti žrtvama nego u političkoj diskreditaciji porotivnika i to preko leđa žrtava.


Raport.ba