Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Direktor RMU Zenica o problemima u rudniku: “Moja ostavka je na raspolaganju”

Rješenje problema u Rudniku mrkog uglja Zenica vidimo jedino u nastavku proizvodnje i ispunjenju planova proizvodnje, kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor tog preduzeća Mensur Hukić.

On je pozvao Sindikat da odustane od “nezakonitog štrajka, ali i drugih vidova obustava rada”, poput radničkog neposluha kojim se RMU Zenica “gura u siguran nestanak”.

“Mi, uposlenici RMU Zenica, možemo ići samo naprijed i ovaj rudnik može ići naprijed samo ukoliko radimo i proizvodimo planirane količine uglja. Bez toga se neće moći”, kazao je Hukić.

RMU Zenica, podvukao je, već duže vrijeme ima velikih problema u svom poslovanju, a što je prvenstveno uzrokovano nedovoljnim prihodima, iz razloga neispunjavanja planova proizvodnje uglja, “čijom se prodajom ne mogu izmiriti ni tekuće obaveze rudnika” pa ni plate uposlenicima, obaveze prema dobavljačima, državi.

“U prva četiri mjeseca planirana proizvodnja bila je 147.841 tone uglja, a ostvareno je 62.512 tona uglja ili 42,3 posto od plana. Iz tih je razloga račun rudnika jako često blokiran, što dodatno otežava poslovanje. Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majom 2023. godine, je na iznos od 4.673.358, 81 KM”,kazao je Hukić.

Osim blokade od dobavljača opreme, račun preduzeća blokiran je i na iznos od 886.677,63 KM za doprinose za penziono osiguranje od strane “25 radnika koji su još uvijek uposlenici RMU Zenica”, kao i 879.691,27 KM za po istom osnovu te za troškove parničnog postupka advokatima za 10 bivših radnika tog preduzeća.

“Pored problema blokada računa, RMU Zenica nema dovoljno sredstava za isplatu plate uposlenicima, a iz gore navedenog razloga. Odnosno, prihod rudnika je nedovoljan zbog izrazito slabe proizvodnje uglja. Tako da za isplatu plate i minimuma obaveza, koje se moraju uplatiti, nedostaje 1.401.000 KM. Tako da je ukupna dubioza RMU Zenica, trenutno, oko 6,5 miliona KM”, kazao je Hukić.

Ako se pak Sindikat i radnici odluče stupiti u “radnički neposluh”, kazao je, bit će mu “jako žao, jer svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica” i svim uposlenicima te da će eventualnu obustavu rada osjetiti i u narednom periodu.

Na pitanje da li je upoznat sa zahtjevom Sindikata i rudara da će od njega tražiti podnošenje ostavke, ističe da “oko tog pitanja nije upoznat”.

“To sam ja u više navrata svojim kolegama, uposlenicima RMU Zenica rekao – Ako je problem u jednom čovjeku, hajmo ga odmah smijeniti. I ako je problem u meni, moja je ostavka na raspolaganju”, kazao je Hukić.

Raport.ba