Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dizdar za Raport: NES i SBiH ostaju uz Trojku na federalnom nivou. U suprotnom, moguće su tri opcije

Previranja na političkoj sceni u BiH posljednjih nekoliko sedmica ne prestaju. Najnoviji preokret desio se jučer kada je potpisan sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu koju će činiti SDA, NES, DF i, kako je rečeno, SBiH, iako predstavnici te stranke nisu jučer bili u Predsjedništvu. Međutim, postavlja se pitanje koliko Osmorka sada može vjerovati NES-u i SBiH kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou.

Stvari su vrlo jasne

Član Glavnog odbora SDP-a Nerin Dizdar za Raport kaže kako koalicioni partneri imaju potvrdu iz NES-a i SBiH da neće doći do promjene kada je riječ o formiranju Vlade FBiH.

“Mi ćemo sjesti sa partnerima koje sada imamo, koji su dostavili potpise za formiranje Vlade FBiH, to je ova aktuelna većina. Vidjet ćemo na koji način će se njihova odluka za USK reflektirati na sve. Dobili smo potvrdu od naših partnera iz ove dvije stranke da ostaju sa nama na nivou Federacije BiH. Naravno, ne možemo ništa reći dok ne sjednu lideri partija. Mislim da će tek tada biti jasni odnosi. Predsjednici su razgovarali, ali zaista ne mogu govoriti o detaljima njihove komunikacije. Stoga, ne bih previše o tome”, kazao je Dizdar za Raport.

Na pitanje koliko partneri iz koalicije mogu vjerovati NES-u i SBiH, Dizdar je kazao:

“Svi znamo šta je politika. Činjenica je da je potpisan sporazum nakon izbora koji ima šest tačaka. U sporazumu je rečeno da će ova većina držati zajedno na svim nivoima. Istina, mi sada imamo kršenje tog sporazuma u nekim segmentima. Što se tiče Vlade FBiH, stvari su vrlo jasne. Tu nema previše mogućih scenarija.

Prvi je da opstane ova nova većina, drugi scenario je Trojka u paketu napravi vlast i treća opcija je da ostane trenutna vlada na čijem čelu je Fadil Novalić. Koji će se scenario odviti, mi ne znamo. Mogu samo reći da je SDP učinio sve da većina opstane. SDP je držao do dogovora. Tako je i u USK. SDP je žrtva te lojalnosti, ali SDP sigurno u konačnici neće biti žrtva”, kazao je.

Dizdar kaže kako SDP neće nikada dozvoliti da uradi nešto na štetu glasača i onih koji su im dali povjerenje. Dodao je kako će uvijek preuzeti dio svoje odgovornosti.

SDP spreman da preuzme odgovornost

“Svima je poznato da je Vlada FBiH već petu godinu u tehničkom mandatu. Nedostaju tri ministra. Interno ne može funkcionisati. Imate jednu parlamentarnu većinu. Građani FBiH ne mogu dalje izdržati sa vladom koja je u tehničkom mandatu. To je najpogubnija opcija za sve. Imamo na čekanju sredstva iz Međunarodnih fondova koja su bitna za građane. Naši prijatelji sa Zapada su spremni da pomognu građanima u vidu raznih projekata, ali ta sredstva nije moguća realizirati dok se u konačnici ne uspostavi većina, i to ona iza koje stoji parlamentarna većina”, pojašnjava Dizdar.

Politička situacija u FBiH se mijenja iz dana u dan, tako da se ništa više sa sigurnošću ne može tvrditi. Dizdar kaže da ne može ni negirati ni potvrdi je li moguća koalicija SDP-a i SDA na federalnom nivou.

“Ne mogu reći ništa detaljnije na tu temu. Nermin Nikšić je prije govorio o tome. Međutim, mijenjaju se dinamika i okolnosti. SDP će se sigurno prema tome odrediti na odgovarajući način. Ponavljam, sigurno je da je SDP učinio sve da trenutna većina opstane. Ukoliko ne opstane, to neće biti krivica SDP. Da li će doći do prekompozicije, to je već hipotetičko pitanje. Iz komunikacije predsjednika stranaka će biti jasno koji su daljnji koraci. Mada, istini na volju ova dva partnera (SBiH i NES) rekli su da žele biti dio vlasti na federalnom nivou i da to nije sporno”, kazao je.

Dizdar se osvrnuo i na stalne opstrukcije SDA.

“Situacija je vrlo jasna. Pravni okvir je vrlo jasan. Norme i pravila su jasna, kao i u svakoj demokratskoj državi. Ukoliko ne dođe do formiranja nove Vlade FBiH, nema tu puno opcija. Onda ostaje trenutno stanje. Mislim da to nije u interesu ni političkih partija koje sada participiraju u vlasti, a posebno nije u interesu građana. Presudno je bitno da što prije dobijemo funkcionalnu vladu”, zaključio je Dizdar za Raport.

Raport.ba