Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Do kada će trajati zimski dani i kada nam dolazi sunčano i toplo vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas je oblačno vrijeme. U Hercegovini je zabilježena kiša, a u Bosni lokalno slaba kiša ili rosulja. Na planinama je zabilježen slab snijeg.

Temperature zraka u 13.00 sati (°C): Bjelašnica -3; Ivan-sedlo 1; Livno 2; Gradačac, Sarajevo 4; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Drvar, Prijedor, Sanski Most, Sokolac, Tuzla 5; Srebrenica, Zenica 6; Široki Brijeg, Zvornik 7; Mostar 8; Neum 9; Stolac 10 i Trebinje 12.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno, uz postepeno smanjenje naoblake u većini područja. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na jugu do 8, dnevna od 5 do 11, na jugu zemlje do 16 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko 1, a dnevna oko 7 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne magla i niska naoblaka. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na jugu do 6, dnevna od 4 do 10, na jugu zemlje do 15 °C.

U ponedjeljak jutro na sjeverozapadu Bosne pretežno oblačano. U ostatku zemlje pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Prije podne kiša se očekuje na sjeverozapadu Bosne i ponegdje u Hercegovini, a poslije podne i dio noći u većini područja. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, dnevna od 4 do 10, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 14 °C.

U utorak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U ostatku zemmlje poslije podne lokalno slaba kiša. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5, na jugu do 8, dnevna od 9 do 16 °C.

Prognoza do 31. maja

“Prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće (1.mart – 31.maj 2023.) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godine”, stoji u prognozi koju su nam poslali iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda.

Ukupna suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi biti na širem području naše zemlje nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek

“Prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće (1.mart – 31.maj 2023.) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godine”, stoji u prognozi koju su nam poslali iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda, koju prenosimo u cijelosti.

“Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 60 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija u odnosu na referentni niz. Pozitivna odstupanja u sjevernim i djelimično u centralnim područjima biće nešto izraženija u odnosu na jug zemlje.

Najveće pozitivno odstupanje temperature očekuje se u maju.

Proljeće 2023. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti mogući su tokom čitavog promatranog perioda, a pojava mraza do treće dekade aprila.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2023. je do 20, a na području južne Hercegovine do četiri mrazna dana.

Ukupna suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi biti na širem području naše zemlje nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Iznadprosječne količine padavina prognoziraju se u sjeveroistočnim područjima. Raspored padavina bit će neujednačen, a najviše padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2022. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.”

Napominju da je pojava snijega izgledna, ali i da periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

“Napominjemo da je prognoza padavina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature”, poručili su iz FHMZ.

Vijest Do kada će trajati zimski dani i kada nam dolazi sunčano i toplo vrijeme se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus