Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik bijesan zbog poteza Konakovića: “Prekršio je Ustav BiH”

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler indirektno je optužio političare iz RS-a da zagovarajući navodnu neutralnost u odnosu na rat u Ukrajini pokušavaju gurnuti BiH na stranu Rusije, dok je istovremeno Milorad Dodik bjesnio jer je BiH podržala rezoluciju UN-a o osudi ruske agresije.

“Ne treba biti naivan u odnosu na one u ovoj zemlji koji zagovaraju neutralnost”, poručio je Sattler u Sarajevu, u govoru koji je održao na otvaranju izložbe u povodu prve godišnjice rata u Ukrajini.

Šef delegacije EU nije spomenuo Dodika, no upravo je on taj koji je opetovano tvrdio kako BiH treba ostati neutralna u odnosu na rusku agresiju protiv Ukrajine, dok istovremeno zagovara tijesne veze i dobre odnose Republike Srpske s Moskvom.

Sattler je kazao kako u tom ratu nema i ne može biti neutralnih, jer je svima jasno da je Rusija agresor, a da Ukrajina i njeni građani zbog toga pate. Podsjetio je i kako je BiH država koja je dobila status kandidata za članstvo u EU pa je stoga obavezna pratiti vanjsku politiku Unije, a ona je u slučaju rata u Ukrajini jasna i podrazumijeva podršku i svaku vrstu pomoći napadnutoj zemlji.

Dodik je tokom dana ljutito reagirao na činjenicu da je ambasador BiH pri UN-u glasao za rezoluciju kojom je svjetska organizacija u četvrtak, na prijedlog Ukrajine, osudila rusku agresiju te zatražila povlačenje njenih snaga s ukrajinskog teritorija.

Na tome je u petak u svom govoru u Sarajevu vlastima BiH zahvalio ukrajinski otpravnik poslova Sergej Miniailo, istaknuvši kako je to snažna gesta podrške njegovoj zemlji suočenoj s brutalnom agresijom.

Uputu da podrži tu rezoluciju dao je misiji BiH pri UN-u ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a Dodiku je to bio povod da šefa bosanskohercegovačke diplomacije optuži za kršenje ustava.

“U BiH nije usuglašeno stajalište po pitanju sukoba u Ukrajini te je iz tog razloga BiH u UN bila obavezna biti suzdržana”, napisao je Dodik na svom Twitter profilu.

Vijest Dodik bijesan zbog poteza Konakovića: “Prekršio je Ustav BiH” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus