Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik: Deblokirana je istočna interkonekcija, ali ako se nastave blokade…

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovarali smo o načinu saradnje sa partnerima na nivou BiH, rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

“Dobra vijest je debloklada projekta izgradnje Istočne gasne interkonekcije”, rekao je Dodik.

Istakao je da je neprihvatljivo da dolazi do blokade razvojnih projekata na bilo kom nivou.

“Ako do toga dođe, predstavnici SNSD-a neće biti u mogućnosti da glasaju za bilo koje druge projekte na nivou BiH. Za sve bi bilo bolje da dođe do potpune deblokade”, poručio je Dodik.

Istakao je da smatraju da će doći do blokade u Predsjedništvu BiH.

“Moraćemo naći način kako da se dalje krećemo u toj vrsti priče”, naveo je Dodik.

Dodik je naveo da je SNSD ocijenio da se politika u Predsjedništvu BiH odvija na isti način kao i ranije, odnosno da su vidljivi pojedinačni nastupi članova Predsjedništva.

Istakao je da samo Predsjedništvo BiH u cjelini ima kapacitet da predstavlja BiH u onim pitanjima gdje postoji konsenzus.

“Odbacujemo sve saglasnosti na međunarodnom planu koje nemaju saglasnost svih članova Predsjedništva”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je SNSD zadovoljan ostvarivanjem dogovora sa partnerima na nivou BiH kada je riječ o kadrovskim pitanjima.

Predsjednik SNSD-a rekao je da smatra da sporazum sa Islamskom zajednicom ne može da bude izvan okvira i prava koja imaju predstavnici drugih vjerskih zajednica, te da je politika SNSD-a ujednačen pristup.

“Uvijek se to pitanje pokušava progurati. Naš pristup jeste da treba doći do sporazuma sa Islamskom zajednicom, ali ne može biti izvan okvira koji je dat predstavnicima drugih zajednica”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice IK SNSD-a.

Istakao je, da je politika SNSD-a, ujednačen pristup, te da ekskluzivitet niko ne može da ima.

Raport.ba