Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik: Ministar vanjskih poslova prekršio je Ustav. BiH nema stav o ratu u Ukrajini

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je instrukcijom ministra vanjskih poslova BiH o načinu glasanja u UN prekršen Ustav. Dodik jekazao da ministar takvu instrukciju nije mogao donijeti bez odluke Predsjedništva BiH.

“U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini. Iz tog je razloga BiH u UN-u bila obavezna da bude uzdržana”, napisao je Dodik na Twitteru.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju u kojoj poziva Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine.

Cvijanović uputila pismo

Iz Kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović upućen je dopis ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću. U pismu je zatraženo da predstavnik BiH bude uzdržan, jer nije postignuta saglasnost troje članova Predsjedništva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom glasova usvojila je sinoć rezoluciju koju je podnijela Ukrajina. Rezolucijom se Rusija poziva na potpuno i bezuvjetno povlačenje svojih snaga iz Ukrajine.

Инструкцијом министра спољних послова БиХ о начину гласања у УН прекршен је Устав јер такву инструкцију није могао донијети министар без одлуке Предсједништва БиХ. У БиХ није усаглашен став по питању сукоба у Украјини, те је из тог разлога БиХ у УН била обавезна да буде уздржана.

— Милорад Додик (@MiloradDodik) February 24, 2023

Rezolucija savjetodavnog karaktera usvojena je na 11. vanrednom zasjedanju Generalne skupštine koja je raspravljala o ratu u Ukrajini koji je počeo napadom Rusije na tu zemlju 24. februara prošle godine.

Sedam država protiv

Sedam zemalja, odnosno Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja, Nikaragva i Mali, glasalo je protiv rezolucije. Dok su 32 bile suzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

Rezolucija Generalne skupštine poziva države članice UN-a i međunarodne organizacije da udvostruče podršku diplomatskim naporima za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Također se poziva na momentalni prekid napada na infrastrukturu Ukrajine i bilo kakvih namjernih napada na civilne objekte.

Zahtijeva se i da Rusija odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage s teritorija Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Raport.ba