Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik o susretu s Putinom: Zahvalan sam na informacijama koje mi je isporučio

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je govorio o sastanku sa ruskim predsjednikom.

Najznačajnija je činjenica da se redovno srećemo, da razgovaramo, da u ovako bremenitim i teškim, složenim okolnostima predsjednik Ruske Federacije nađe prostora da razgovara sa jednom malom RS u mom liku i to je uvijek impresivno.

Globalni odnosi

Naravno, razmijenili smo mišljenje i o stanju i u RS i u regionu, globalnim odnosima.

Veoma sam zahvalan predsjedniku Putinu na informacijama koje mi je isporučio sa stanovišta mogućnosti da i dalje nastavimo saradnju u privrednom i svakom drugom smislu. Nema zastoja ni na jednom ranije planiranom projektu”, rekao je Dodik.

Dodaje da mu je Putin rekao da i dalje ostaje povoljna cijena gasa za RS, pošto je sada termin kada to treba ponovo definirati do Nove godine i tako svakih šest mjeseci.

Kaže Dodik da je moguće povećanje, ali da to nije vezano za cijenu nego za tranzit, prenosi RTRS.

Rekao je da je informisao Putina da je Daytonski sporazum srušen “od onih koji u svijetu promoviraju pravila, a ne međunarodno pravo i da se RS približava trenutku gdje mora da razmišlja kako će djelovati ako se potpuno uruši i ako se neko drzne da interveniše u imovinu i status imovine”.

Nisu dozvolili sankcije

“Upoznao sam ga i sa određenim problemima vezanim za sankcije. On to veoma dobro razumije. On shvata da zahvaljujući RS, Bosna i Hercegovina formalno nije donijela pravnu odluku. Meni je važno da on to razumije.

Te sanckije ne funkcionišu, nismo dozvolili da to ide”, kaže Dodik i objašnjava da je Rusija one države koje su joj uvele sankcije proglasile “neprijateljskim”.

Tvrdi da on toga benefit najviše imaju građani “federalnog Sarajeva” (misleći na gas), dodajući da se u tom istom Sarajevu njegova politika napada do besmisla”.

Prozvao je i američku ambasadu, rekao ja da ne “provodi američku nego politiku RS”.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini.

Uručio mu orden

“Putin nije čovjek koji želi rat, ali on je predsjednik ove države. On mora da štiti njen strateški položaj. On je veoma jasan kad kaže: “Tražio sam da se dogovorimo oko bezbjedosnih garancija, a onda ste počeli da primate u NATO Ukrajinu i da nam se približavate.

Znali smo da nas varaju oko Minskog sporazuma, ali smo smatrali da neće otići predaleko”. Otišli su predaleko i on je to morao da uradi”, tvrdi Dodik i dodaje “da nema pravo da bude na strani onih koji stvaraju antirusku euforiju”.

Kaže da je Putinu i uručio orden koji mu je Dodik ranije dodijelio.

“Raspitovao se šta znači taj orden, čast je za RS da neko tog kalibra prihvati orden RS”, rekao je Dodik i dodao da će zbog toga “pobjesniti ovi u Sarajevu”.

Raport.ba