Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik ponovo napada: “Američki ambasador je na strani muslimana i njihovih interesa”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je američka Ambasada svojim saopštenjem o izjavi Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića “pokazala da je na strani muslimana i da Srbi treba da se zamisle o tome”.

“Dozvoliti da neko ko je vjerski lider prijeti oružjem, to znači da se ovdje uvodi politički islam u oružanom smislu, kako je to činjeno u nekim drugim mjestima u svijetu.

Dodik se okomio i na Murphyja

Ako ambasador Sjedinjenih Američkim Država misli da je to u redu i da to iskoristi kao napad na Republiku Srpsku, odnosno lično na mene, o da to više govori o njemu, a ne o meni”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH Michael Murphy prevazišao sve okvire uljudnog diplomatskog ponašanja i da jasno pokušava da stavi do znanja na čijoj je strani.

“Nije se pojavljivao kada je imam govorio ružno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sve je učinio da pokaže da je navijač i plaćenik od strane ovih muslimana i njihovih interesa u BiH”, naveo je Dodik za Srnu.

On je istakao da su Srbi preživjeli mnoge, te da će preživjeti i takvog nekorektnog tipa.

Mir i tolerancija

“Ostajem pri onom da je najsretnija zemlja Amerika, jer nema američkog ambasadora”, rekao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH danas je saopćeno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

“Sugestija da postoji veća potreba za “mirom i tolerancijom” u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Prethodno je Husein Kavazović izjavio da “zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu”, prenosi RTRS.

Raport.ba