Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik razgovorao sa Lavrovom. Pričali o ‘implementaciji’ dogovora s Putinom

Ambasada Rusije u BiH objavila je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovora sa ministorm vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom

“Dana 28. februara na inicijativu bosanskohercegovačke strane održan je telefonski razgovor Ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom”, pišu oni.

“Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu. Ponovo je potvrđena zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske.

Detaljna razjašnjenja ruske strane u vezi sa situacijom oko Ukrajine, razlozima relevantnih odluka koje je donijelo rukovodstvo naše zemlje primljena su sa razumijevanjem”, navodi se u saopćenju.

Raport.ba