Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik: Zamislite da Željka iz Teslića napusti sjednicu UN-a. Mogu dovesti 10.000 Srba pred OHR

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik gost je večerašnjeg izdanja Teleringa.

Dodik je govorio o izvještaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a. Dodik je ponovio da je Schmidt za njega nelegalan te da “nikada nije ni postojao”.

Što se tiče istupa predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Dodik je rekao da je imala “fenomenalan istup”, ocijenivši da se članovi Vijeća sigurnosti ponašaju nedolično.

“Moje povjerenje u nju je uvijek bilo maksimalno. Zamislite da jedna Željka Cvijanović iz Teslića napusti sjednicu Vijeća UN-a. Kako to izgleda moćno”, rekao je Dodik.

Na pitanje voditelja kakva je to država u kojoj tri predstavnika (misleći na Željku Cvijanović, Denisa Bećirovića i Christiana Schmidta) govore “u ime Bosne i Hercegovine”, Dodik je kazao: “Nikakva!”

Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i ponovio svoj stav o otcjepljenju Republike Srpske.

Za sebe je kazao da je “nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske” te da će on i njegova stranka vladati sve dok narod tako odlučuje.

Dodik je rekao da će dovesti 10.000 Srba da protestuju pred nekom ambasadom i OHR u Sarajevu jer za to ima dosta razloga.

“Garantujem da mogu da dovedem 10.000 ljudi u Sarajevu da se obračunamo sa strancima koji sve degradiraju”, rekao je Dodik.

Ukazao je da postoji arogancija prema Republici Srpskoj, kao i da on želi da se sarađuje na projektima, naglasivši da je RS stabilna i najmanje zadužena, ali da to smeta drugoj strani.

Raport.ba