Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dom naroda potvrdio: Lendo, Bradara i Stojanović u predsjedništvu Federacije

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj sjednici Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine koju je ranije danas usvojio i Predstavnički dom.

Lista na kojoj su Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda, jednoglasno je podržana.

Prema pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Vijest Dom naroda potvrdio: Lendo, Bradara i Stojanović u predsjedništvu Federacije se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus