Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Drama u Livnu trajala danima: Nakon žestokog napada vukova stado se razbježalo. Ali junice su ipak ‘nadmudrile‘ čopor

Stočari se često žale i negoduju zbog napada vukova na stada koji im čine veliku štetu, bilo da je riječ o ovcama ili, u ovom slučaju, o kravama. Tako se odigrala drama u Livnu, a napad dogodio se prije nekoliko dana na farmi “Podhum”.

Čopor vukova napao je stado od 150 grla goveda pasmine Salers, uglavnom junica i nešto junaca za tov. Pred naletom predatora stado se razbježalo. Farmerima nije ovo prvi susret s vukom. No, generalno nisu pretrpjeli veće štete u odnosu na druge farme koje uzgajaju pasmine bez rogova, gdje vukovi godišnje na ovom području znaju pobiti 20-ak grla, izvijestio je Tomislavnews.com.

Žestok napad

Farma “Podhum” sve je bilježila na svojoj Facebook stranici.

“Jučer ujutro imali smo žestoki napad vukova na stado. Dio stada završio je na Tušnici, dio prema Držanlijama. Nakon dva puna dana potrage uspjeli smo vratiti grla, ali i dalje nedostaju 4 mlade junice i 1 krava. Molimo mještane okolnih sela da nam jave ako vide junice i/ili kravu”, napisali su farmeri.

Njihova objava potaknula je brojne komentare koji su im uglavnom pružali potporu u potrazi. Bilo je i malo polemike o vukovima.

Dan poslije farmeri su objavili novu obavijest.

“Snijeg nam je donio nešto dobro, možemo pratiti tragove. Slijedeći tragove našli smo dvije junice, ali bile su toliko uplašene da su odmah pobjegle. Tri junice još nedostaju. Loše je što su se razdvojile. Šumskim putem od Grgurića do Ploče svakih 50-ak metara postavili smo sijeno. Budu li prešli tu cestu, onako gladne, krenut će jesti, a od svake hrpe sijena vidi se druga hrpa. Nadamo se da će se tako približiti Tribnju”, izložili su farmeri svoju taktiku.

Dobri ljudi

I onda je prije dva dana stigla objava koju su mnogi očekivali.

“I zadnje dvije junice, Tiffany i Trogirka, vraćene su u stado. Ne znamo točno kako, pretpostavljamo da su pratile tragove sijena koje smo im ostavili. Danas su nam se u potrazi pridružili dobri ljudi s pravom malom flotom kvadova i pomogli u pretraživanju područja. Od srca im hvala! Možda je i sama vožnja područjem i buka vozila odbila vukove i dala vremena junicama da se snađu, smire, orijentiraju i vrate u stado.

Ovime je ova bitka zavšena. Jasno nam je da ona nije zadnja, ali veseli nas što nema značajnije štete osim pet-šest dana rada i materijalne štete u smislu uništenih ograda”, napisali su oni, uz srdačnu zahvalu svim ljudima koji su im pomogli.

Tako je napad vukova na stado prošao bez gubitka među junicama i juncima, a šteta se mjeri “samo” u ogradama i utrošenim radnim satima.

Raport.ba