Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Društvo novinara BiH osudilo napade na aktiviste i novinare

Upravni odbor Društva novinara Bosne i Hercegovine, nakon jučerašnjeg brutalnog napada na novinare i aktiviste u Banjoj Luci, traži od pravosudnih institucija da pokrenu postupak na konačnom rasvjetljavanju svih okolnosti koje su prethodile napadu.

“Istovremeno, pozivamo međunarodne zvaničnike na reakciju jer je očigledno da iza napada stoji izvršna vlast, ali i policija koja je radila po njihovim naredbama. Da je to tako potvrđuje rečenica ‘Mi na odgovornim pozicijama dužni smo da štitimo naš narod i Republiku Srpsku’, koju je danas izgovorio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke. Od koga je to Stanivuković i koga morao braniti nije nam jasno ali je potpuno jasno da se i prije usvajanja izmjena krivičnog zakonika Republike Srpske svima nama poručuje šta nas to čeka ukoliko ne mislimo onako kako je vlast propisala. Jer nisu Republici Srpskoj i narodu u BiH problem pljačka, siromaštvo i preživljavanje, nego novinari i aktivisti”, navodi se.

Društvo novinara podsjeća na bezbroj verbalnih napada na aktiviste, novinare, građane, koji su, kako navode u saopćenju za javnost, dolazili od zvaničnih vlasti entiteta Republika Srpska, koji su nesumnjivo doprinijeli i sinoćnjem divljanju huligana i eskalirali fizičkim nasiljem.

“Pozivamo odgovorne da umjesto što ‘ispraćaju’ svoje građane iz entiteta, urade svoj posao, te isprate odgovorne u zatvorske jedinice i svima nama, građanima BiH, vrate osjećaj povjerenja i sigurnosti”, saopćio je Upravni odbor Društva novinara BiH.

Raport.ba