Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Elzina Pirić o haosu u Banovićima: Gutić i njegovi sljedbenici su napali ustavni poredak

Brutalne scene nasilja viđene su danas ispred Općine Banovići u kojima su napadnuti vijećnici koji su pokušali ući u zgradu i održati sjednicu na kojoj bi bila izglasana odluka o raspisivanju referenduma za opoziv aktuelnog načelnika Bege Gutića (SDA).

“Ovde vlada Anarhija koju predvodi SDA. Danas u Banovićima se dešava napad na ustavni poredak i zakone ove zemlje od strane Bege Gutića i desetak osoba sa dosijeima koje je doveo ispred Općine.

Pasivno tužilaštvo

Ovim činom i ovakvom akcijom, načelnik Gutić štiti sebe i svoje ljude od sankcioniranja kriminala. Nažalost, institucije Tuzlanskog kantona nisu odradile svoj posao kako treba.

Tužilaštvo TK je pasivno i dozvolilo je da dođe do fizičkog kontakta iako je sve to Gutić najavio još jučer na društvenim mrežama”, kaže za Raport Elzina Pirić, predsjednica PDA, stranke koji čini okosnicu nove skupštinske većine.

Pirić tvrdi da su na takvu mogućnost u svom nedavnom saopćenju upozoravali i vijećnici, njih ukupno 14, koji čine novu većinu. To se, nažalost, danas i obistinilo.

“Danas je pred općinom napadnut maloljetni pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, a novi predsjedavajući Sifet Ikanović.

Pirić: SDA izazvala anarhiju

Njega je danas u neredima ispred zgrade Općine udario čovjek koji uzgaja narkotička sredstva”, kaže Pirić.

Ističe da je nova skupštinska većina ispoštovala sve propisane procedure u procesu opoziva.

“Većina je otišla mirno, da demokratski pokaže da su ispoštovali sve zakonske i podzakonske procedure, predviđene za ovakve postupke i preuzimanje većine u Općinskom vijeću”, kaže Pirić, naglašavajući da 14 vijećnika neće napustiti prostor ispred Općine.

Zaštititi volju građana

“Pozivam Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i sve nadležne da zaštite ustavni poredak i ispoštuju demokratsku volju građana i većine u Općinskom vijeću Banovića jer niko nema pravo da krši ustav i zakone i otima pečat.

Ovdje je zakonodavna vlast spriječena da obnaša svoju dužnost”, kaže Pirić.

Naglašava da su, izuzev vijećnika, ispred zgrade bila prisutna još samo lica koja su vršila nerede, tvrdeći da su to isključivo pripadnici SDA koje je okupio Bego Gutić.

“Među licima koja izazivaju incidente su samo članovi SDA. Glavni pokretač je Bego Gutić sa ekipom kriminalaca koji su se jako dobro okoristili”, tvrdi Pirić.

Predsjednica PDA poziva nadležne da reaguju na dešavanja u Banovićima.

“Ako neće da zaštite vijećnike, a očito neće, barem neka zaštite policijske službenike, jer i među njima ima napadnutih i povrijeđenih”, naglašava Pirić.

Raport.ba