Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Entitet RS je sve dogovorio sa Srbijom, država BiH treba samo da potpiše?!

Ultimatum SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskim odnosa BiH Staše Košarca kojim traži usvajanje tzv. nove istočne interkonekcije odnosno gasovoda koji bi povezao isključivo dijelove RS-a sa Srbijom, inače će blokirati projekte za FBiH, dolazi u apsolutnom cajtnotu.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, predstavnici entiteta RS i Srbije odnosno entitetskog preduzeća „Gas -RES“ Banja Luka i državnog JP „Srbijagas“ još 16. marta 2021. potpisali su ugovor o izgradnji tzv. nove istočne interkonekcije odnosno gasovoda koji bi povezao Srbiju isključivo s područjem RS-a. Ali ni milimetra se nisu pomakli jer se ovaj ugovor ne može realizovati ako država za njega ne da zeleno svjetlo.

Stoga je nužno da Vijeće ministara BiH, a potom i Predsjedništvo BiH usvoje međudržavni sporazum kojeg je sročilo ministarstvo Staše Košarca a koji je u proceduri još lani.

Podsjetimo, Fokus.ba objavio je još u julu prošle godine detalje nacrta ovog sporazuma. U njemu se navodi da je on od visokog prioriteta za Republiku Srpsku budući da je izgradnja tog gasovoda predviđena na relaciji Srbija-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad (Bosanski Novi), dakle povezuje isključivo gradove na području RS-a sa Srbijom.

Iako država BiH treba dati zeleno svjetlo, ukoliko se analizira ovaj dokument doći se do zaključka da se de fact0 ne radi ni o kakvom međudržavnom sporazumu budući da u njemu stoji da je od visokog prioriteta (samo) za Republiku Srpsku. O tome govore i dijelovi nacrta sporazuma koje govore o tome da vlasništvo nad gasnom mrežom neće imati BiH, već Republika Srpska!

Također, da se radi o strateškom projektu nisu odlučili državni organi Bosne i Hercegovine već Vlada RS-a na sjednici 30. maja 2019. godine.

Vijest Entitet RS je sve dogovorio sa Srbijom, država BiH treba samo da potpiše?! se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus