Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Evropska unija ublažila Covid pravila za turistička putovanja

Države članice Evropske unije usaglasile su se u utorak da ublaže pravila za turistička putovanja u 27-člani blok za putnike koji su vakcinisani protiv koronavirusa ili su se oporavili od COVID-19.

Evropsko vijeće preporučilo je članicama EU da od narednog mjeseca ukinu sve zahtjeve za testiranjima i karantinom za putnike koji su primili vakcine protiv koronavirusa ovlaštene od EU ili odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije.

Putnici koji su primili drugu dozu vakcine u roku od najmanje od 14 dana ili ne više od 270 dana prije dolaska, ili oni koji su primili treću dozu, imat će pravo na turističku posjetu, kao i oni putnici koji su se oporavili od COVID-19 u roku od 180 dana prije putovanja.

Evropska komisija pozdravila je neobavezujuću smjernicu, koja također podrazumijeva da se testiranja niti bilo kakvi dodatni zahtjevi ne primjenjuju na djecu mlađu od šest godina u pratnji odraslih.

Smjernicom se također utvrđuju uslovi putovanja iz zemalja izvan EU u članice EU, i također se uzima u obzir evolucija pandemije, povećana vakcinacija širom svijeta i davanje treće doze vakcine, saopćila je Evropska komisija.

Od putnika koji su primili vakcine koje je odobrio WHO ali nisu ovlaštene za korištenje unutar EU, još se može tražiti da predoče negativni PCR test, ili da budu smješteni u karantin, saopćilo je Evropsko vijeće.

Do sada je EU odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su razvile kompanije Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, prenosi AP.

Vijest Evropska unija ublažila Covid pravila za turistička putovanja se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus